Életmód

4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást betegség nélkül

Természetes megoldások segíthetnek a baj megelőzésében.

Legyen úticélunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet. A roskadásig pakolt bőröndből nem hiányozhat majd a védettségi igazolvány, a maszk, a lenge nyári ruhák és a bikini, de a kötelező körökön túl érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést egy napszúrás vagy egy éjszakába nyúló buli után a másnap kellemetlen tünetei ellen.

Kapcsolódó

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból a nyaralás problémásabb napjain.

Napszúrás ellen belladonna

Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra és nem találunk árnyékot az erős napsütésben, az egyre intenzívebb UVB-sugárzástól akár húsz percen belül megtörténhet a baj. Pedig a napszúrást kísérő kellemetlen hányingert és fejfájást egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük.

Ha tehetjük, ne menjünk napra dél és délután három között, vagy ha mégis, mindig hordjunk fejfedőt. Ha ennek ellenére is mi húztuk a rövidebbet, akkor érdemes maszlagos nadragulyából (atropa belladonna) készült homeopátiás szerrel enyhíteni a panaszokat, amely nem csak az égett bőrfelület gyulladását, hanem a lüktető fejfájást is csökkentheti a tapasztalatok szerint

– hívja fel a figyelmet Sebő Zsuzsanna.

Karcolások és vágások ellen

A köves adriai partszakaszok felfedezése maradandó élmény, azonban könnyen megeshet, hogy a nyaralásra nem csak a filterezett képek, hanem a bőrünkön sokáig elidőző hegek is emlékeztetnek majd.

Már a nagyanyáink is körömvirággal orvosolták az apróbb hegeket, hiszen fertőtlenítő hatású és segíti a gyógyulást is. A calendulából készült homeopátiás szer belsőleg is bevethető.

Ha vágott sebbel van dolgunk, érdemes hegyi árnikával enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást, így azt is mindenképp tegyük bele az elsősegélydobozunkba. Az arnicaból készült homeopátiás szer a sérülések, vérzések szere, így ilyen esetekben is bátran alkalmazzuk

–  mondja a gyermekorvos, homeopata.

Kisebb-nagyobb rovarok erős csípéssel

A felhőtlen pillanatokat igencsak meg tudják keseríteni az apró rovarok, amelyek csípéseit sokszor későn vesszük csak észre. Az házi méh (apis) alapanyagú homeopátiás szer könnyen enyhíti a csípés okozta fájdalmat és duzzanatot.

Nagyjából 10 percenként ajánlott újabb adagot elszopogatni, ezzel is nyugtatni a duzzadt és égő bőrfelületet, a szert pedig praktikus magunknál tartani nemcsak nyaraláskor, hanem kerti napozáskor, és persze kirándulásokon is. Külsőleg a viszkető bőr kenjük apis és ledum tartalmú DAPIS géllel

– tanácsolja a szakember.

Koktélok utáni regenerálódás

A nyaralás alatti bulihangulat mámorító tud lenni, ám szomorú lehet az ébredés, ha kicsit felöntöttünk a garatra, és nincs nálunk semmi, ami enyhítheti a lehúzott redőnyök mellett töltött nehéz órákat.

A sok vízfogyasztás mellett – ami egész nyáron javasolt – a farkasmaszlag magját (nux vomica) tartalmazó homeopátiás szer a másnaposságnál segítség: javít ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, enyhítheti a gyomorpanaszokat, émelygést, és a mozgás okozta kellemetlen érzéseket. Ez a gyógyszer nem csak a macskajaj ellenszere, de a túlságosan bőséges lakoma következményeit is képes csökkenteni.

Kapcsolódó
Miért felejthetetlen a vidéki nyaralás a nagymamánál?
A nyári táborban a gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Az igazán szerencsés helyzetben lévő csemetéknek mindez ingyen van: vidéken nyaralhatnak a nagyinál!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik