Életmód

Két lovagi cím birtokosa és rutinos traktoros a balástyai séf

Dékány Levente
Dékány Levente
Ha valaki már fiatalon gyakorlott konyhafőnök, nem mellesleg komoly mezőgazdasági járművekkel dolgozik, az biztosan tud egyet s mást az életről. A balástyai tanyán élő séf szerint fontos tudni, pontosan mi is kerül az asztalunkra.

A dél-alföldi tanyán élő Dékány Leventét immár két alkalommal avatták lovaggá, a séf gasztronómiai tudását ismerték el a rangos címekkel. A fiatal szakács bő két éve lett a 2008-ban alapított Szabadtűzi Lovagrend tagja, néhány hete pedig kiérdemelte az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagságát. A Szabadtűzi Lovagrendnek jelenleg 296 tagja van, akik között Csongrád-Csanád vármegyében a balástyai születésű séf – a maga 32 évével – a legfiatalabb.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrendet 2005-ben alapították, a cél az, hogy óvják az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszereinek továbbfejlesztését, valamint segítség azok alkalmazását a mindennapokban.

A lovag-séf igazi címhalmozó, hiszen mindössze 21 éves volt, amikor szülőfalujában egy helyi rendezvényen már a Gasztronómia Nagymesterének választották. Nem meglepő ez, hiszen Levente úgy emlékszik, hogy már kisgyerek korában otthonosan sürgött-forgott a konyhában.

A szegedi Ambrózia étterem konyhafőnöke a családi gazdaságban is odateszi magát, a traktoron ülve rója a köröket a búzamezőn. A közelmúltban a Sokszínű vidék írt arról, hogy a mezőgazdaságban sem unalmas Levente élete. A fóliában sokat segít szüleinek, akik családi gazdaságban fejes és kelkáposztát, burgonyát és fehér paprikát termesztenek a fóliában.

Balástyán élek a szüleimmel. Pillanatnyilag egyedülálló vagyok, egy 7 éves, csodálatosan gyönyörű kislány édesapja. Ő a mindenem, az én büszkeségem. Szabadidőmben is legszívesebben a családommal vagyok, illetve találkozom a barátokkal. Sajnos, szabadidőből elég kevés van

– mesélte a balástyai séf a Sokszínű vidéknek.

Levente korábban a koktél mixer és pultos szakmát is elsajátította, ezt azonban még nem próbálta élesben. Nincs is különösebben rászorulva, hiszen így sem nagyon tudtunk időpontot egyeztetni, akkora a hajtás nyáron a vendéglátásban és a földeken. Nála tényleg nincsen uborkaszezon, de ennek meg is van az eredménye. Levente szerint a traktoron ülve, hétvégéken „kiszellőzteti a fejét”, ugyanis ilyenkor tud új ételeket kigondolni. Egy saját vállalkozása is van, így teljes most a büszke édesapa élete.

Dékány Levente

Hogyan lesz egy fiatalemberből szakács? Mi indította el ezen a nehéz pályán?

Édesanyám elmondása szerint még alig tudtam ülni, de már ott tébláboltam a tűz körül és „riszáltam a bográcsot”. Anyai nagyapám volt az, aki eljárt a lakodalmakba, különféle rendezvényekre főzni. Könnyen lehet, hogy valóban a véremben van a főzés. Ahogy felcseperedtem, egyre inkább azt éreztem, hogy szakács szeretnék lenni. Az általános iskolai ballagás után már édesanyámmal eljártam segédkezni Vass Jenőnek, aki főleg ballagásokra és lakodalmak alkalmával főzött.

Van példaképe a konyhában?

Amit a szabadtűzi főzésekről megtanultam, azt kizárólag Vass Jenőnek köszönhetem. Számomra Ő az igazi példakép. A mesterem és a tanítóm, aki mellettem állt és mindig segített. Rendkívül hálás vagyok a szüleimnek, hogy mindvégig támogattak anyagilag és segítettek mindenben. Nekik köszönhetem, hogy van erőm és kitartásom a céljaim eléréséhez.

Dékány Levente

Mit szeret legjobban főzni? Vannak kedvenc ételei?

A szabadtűzi ételek elkészítését nagyon szeretem, de a levesek, a pörköltek és a sültek világa is vonzó számomra. Nagyon tud motiválni, amikor kifejezetten az én ételeimet akarják enni a kedves vendégek. Az nem igazán szerencsés, hogy valaki betér az étterembe, és azt se tudja, hogy ki csinálja az ételeket. Ilyenkor ugyanis az ételeknél nincs ott a nevem, és nem igazán lényeges az igazi ízvilágom.

Dékány Levente

Milyen érzés séfnek és lovagnak lenni? Ön szerint mivel érdemelte ki az elismeréseket?

Úgy gondolom, leginkább a szakmában eltöltött tíz évemnek köszönhetem az újabb lovagi címet. A szakemberek a szabadtűzön készített ételeimet díjazták, valamint a szakmai fejlődésemet, azt, hogy viszonylag fiatalon lettem szakácsból séf.

Mindkét címnek nagyon örülök. A két tagság közül az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend talán elismertebb, hiszen itt már profi chefek vannak, akiktől nagyon sokat lehet tanulni. A szabadtűzi lovagrendben ezzel szemben vannak lelkes amatőrök és profik is.

Dékány Levente

Tanyán él és sokat dolgozik a családi gazdaságban. Nem lehet könnyű az élet az alföldi határban. Milyen feladatokat végez legszívesebben?

Többféle munkaeszközzel dolgozom. Számomra a munkák közül leginkább a fű kaszálása, a sodrózás, a bálák behordása az elsődleges, ezeket részesítem előnyben. Mindezek mellett a zöldségek ültetéséből és a betakarításból is megpróbálom kivenni a részemet. Egyébként, a friss, egészséges, hazai termékeket részesítem előnyben amikor hétvégéken magunknak főzök. Az a tapasztalatom, hogy a hazai alapanyagok sokkal jobbak, mint az import termékek.

Dékány Levente

Az utóbbi időben sokan döntenek úgy, hogy maguk mögött hagyják a város zaját és vidékre költöznek. A nehézségek ellenére megéri tanyában gondolkozni? Mit javasol azoknak, akik a jövőben költöznének tanyára, illetve önellátásra szeretnének berendezkedni?

Tanyára leginkább azért jó kiköltözni, mert itt saját magadnak tudod előállítani a zöldségeket és a gyümölcsöket. Illetve, akár állattenyésztéssel is foglalkozhatsz. Cseppet sem mindegy, milyen alapanyagokat viszünk be a szervezetünkbe vagy milyen permetszerek maradványait „kapjuk meg” az ismeretlen eredetű élelmiszerekből. Jobb tudni, mi kerül az asztalra.

Kapcsolódó
Otthagyták Londont, és egy alföldi tanyára költöztek
Két fiatal mesés biogazgaságot működtet.
Olvasói sztorik