Életmód

Szalakóta fiókákat gyűrűztek meg a táborozók a szegedi Fehér-tónál

Facebook / MME Csongrád megyei csoport / Nagy Tamás
Facebook / MME Csongrád megyei csoport / Nagy Tamás
Tartalmas és élményekkel teli napokat tölthettek a fiatalok a szegedi Fehér-tó partján.

Jól indult a nyári szünet azoknak a gyerekeknek, akik részt vettek az idei madarász táborban – írta az MME Csongrád megyei csoportja.

Sok szülőnek okoz évről évre komoly fejtörést, hogyan oldja meg a gyermekek nyári felügyeletét, hiszen fontos, hogy a fiatalok amellett, hogy biztonságban vannak, tartalmasan tölthessék a “nyakukba szakadt” szabadságot. Erre kínált kiváló lehetőséget a sándorfalvi madarász tábor, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja szervezett.

Facebook / MME Csongrád megyei csoport

Az idei táborban a Szalakóta Látogatóközpontban, a Fehér-tói Madárvártán 12 gyerek tölthetett el 5 teljes napot.

Minden nap volt madarász túra a vármegye legfontosabb élőhelyeire, ahol nem csak a madarakról, de a növényekről, rovarokról is sok érdekességet tudhattak meg a gyerekek. A délutáni programokat nemezelés, strandolás, ökotanya látogatás és esti lámpás rovarfogás egészítette ki, és nem maradhatott el a madárgyűrűzés sem. A reggeli nádimadár gyűrűzéseken kívül a gyerekek bekapcsolódhattak a szalakótaodúk és vércseládák ellenőrzésébe és a fiókák gyűrűzésébe is.

A Szalakóta Látogatóközpont

Uniós finanszírozású LIFE+ projekt részeként 2019 novemberében nyitották meg a Szalakóta Látogatóközpontot Szatymaz és Sándorfalva között, a szegedi Fehér-tó mellett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével és többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projektből valósult meg a fejlesztés.

Facebook / MME Csongrád megyei csoport

A szegedi Fehér-tó mellett álló ingatlant a nemzeti park felújította és átépítette, az MME Csongrád megyei helyi csoportjának tervei szerint ökoturisztikai és környezeti nevelési programokat szerveznek itt szakvezetéses túrákkal, madárgyűrűzési bemutatókkal, valamint ismeretterjesztő programokkal és ornitológiai táborokkal várják a látogatókat. A Sokszínű vidék is írt korábban arról, hogy a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban rendszeresen ritka fajok példányait is meggyűrűzik.

A cikkben szereplő fotókat Nagy Tamás és Szántó Bence készítette.

Kapcsolódó
Mélyen a pénztárcába kell nyúlni a gyerekek nyári táboraiért
10-15 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest.
Olvasói sztorik