Mozaik

Igazi cukiságbombák a meggyűrűzött kis lile fiókák

Hortobágyi Nemzeti Park/Monoki Ákos
Hortobágyi Nemzeti Park/Monoki Ákos

A napokban sikeresen gyűrűztek kis lile fiókákat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, ami bizony nem volt egyszerű feladat. A kis lile fiókák ugyanis rendkívül jól rejtőznek, így nagy kihívás megtalálni őket. Veszély esetén pedig igen gyorsan tudnak szaladni, majd váratlanul alkalmas helyeken a terepi adottságokat kihasználva elrejtőznek, így az avatatlan szemek illetve a ragadozók nem akadnak rájuk.

Hortobágyi Nemzeti Park/Monoki Ákos

A nemzeti park a közössági oldalán azt írta, hogy a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben, árvízvédelmi műtárgyak területén sikeresen költő kis lile párok fiókái előszeretettel menekülnek veszély esetén olyan kerítések mögé, amelyek ugyan vagyonbiztonsági célokat szolgálnak, de remekül kizárják a ragadozókat is. Többek között ennek is köszönhető, hogy az ennyire zavarásnak kitett helyszíneken is fel tud nevelkedni a teljes fészekalj.

Hortobágyi Nemzeti Park/Monoki Ákos

A színes gyűrűk segítségével a Természetvédelmi Őrszolgálata egyes madárfajok területhűségét, a fiatal madarak túlélési arányát illetve vonulását tudja vizsgálni. Az előírásoknak megfelelően felhelyezett színes műanyag gyűrűk nagy előnye, hogy a madarakat nem zavarja élettevékenységeikben. Egyes sikeresen fészkelő kis lile pároknál a fiókák olyan gyűrűket kaptak, amelyek alapján a jelölt egyedek távolról, távcső segítségével azonosíthatóak.

Kapcsolódó
Betonrésben fészkelő kis lilét videóztak az Alföldön
Árvízvédelmi létesítményben bukkantak a védett állatra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik