Mozaik

Betonrésben fészkelő kis lilét videóztak az Alföldön

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Pár centiméteren múlott az élete.

Különleges helyen költenek kis lilék a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Sajnálatos tény, hogy az állatokat egyre inkább kiszorítjuk a természetes élőhelyekről, gyakran előfordul, hogy egy állat szokatlan módon alkalmazkodik a nehéz körülményekhez. A kis lile (Charadrius dubius) aránylag gyakori hazánkban és sokféle élőhelyen megtelepszik. Sokszor meglepő környezetben lehet a kis madár fészkére bukkanni.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben évről-évre nem mindennapi költőhelyet választanak maguknak a védett partimadarak. A természetvédők a napokban egy videón megmutatták az extrém zavart környezetben fészkelő kis lilét. A káprázatos felvételt Monoki Ákos, a nemzeti park munkatársa készítette.

A kis lile árvízvédelmi létesítmények előterén is előszeretettel költ. Előfordul, hogy akár a betonon, vagy a felületén kialakult kisebb nagyobb repedésekben, hézagokban építi fészkét.

A kis testű fészekrakó nehéz helyzetbe került, hiszen a karbantartási munkák mellett a kutyáikat itt futtatók és a terepmotorosok rendszeres mutatványait is túl kell élnie. Az észlelt nyomok alapján mindössze néhány centiméterre kerülték el a területen száguldozók a négy tojásos fészekaljat.

Kapcsolódó
Rendkívül szokatlan helyen költött egy kis lile Kenderesszigeten
Ebben a térségben már második alkalommal fordult elő hasonló eset.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik