Mozaik

Gyűrűt kaptak az idén kikelt parlagi sas fiókák

Őze Péter/KMNPI
Őze Péter/KMNPI
Mindjárt kettőt is.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek közös munkájával idén is gyűrű került az ebben az évben kikelt parlagi sas fiókákra a Kardoskúti Tájegységében, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

Először a nemzeti park Cserebökény részterületén, Hódmezővásárhely déli, dél-keleti térségében történtek gyűrűzések. Tizennégy fészekben összesen 28 példány, 4,5 – 7,5 hetes fiókát sikerült meggyűrűzni. A fiatal madarak rögtön két gyűrűt is kaptak: bal lábukra ornitológiai fémgyűrű, jobb lábukra pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó, színes jelölőgyűrű került.

Őze Péter/KMNPI

A gyűrűzés során a fiókák biometriai adatai (karomhossz, csüdhossz, farokhossz) mellett a tömegük is rögzítésre került, megvizsgálták a fiatal fiókák fejlettségét, valamint DNS-mintaát is vettek a szakemberek. A fészek közvetlen környezetében táplálékmaradványokat, köpeteket és a genetikai vizsgálathoz szükséges tollakat is gyűjtöttek.

A nem megközelíthető fészkeket is ellenőrizték a szakemberek drónok segítségével, így összesen 23 fészekben 44 fiókát mértek fel.

Kapcsolódó
Parlagi sas támadt rá egy mezei nyúlra, elképesztő fordulatot hozott az összecsapás
Mezei nyúl és parlagi sas ritkán dokumentált összecsapását sikerült megörökíteni egy gabonatáblán még húsvét előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik