Mozaik

Parlagi sas támadt rá egy mezei nyúlra, elképesztő fordulatot hozott az összecsapás

Mezei nyúl és parlagi sas ritkán dokumentált összecsapását sikerült megörökíteni egy gabonatáblán még húsvét előtt, írja a Parlagi Sas Alapítvány a Facebook-oldalán.

Mint fogalmaznak, a mezei nyúl (Lepus europaeus) kedvelt zsákmánya a parlagi sasnak (Aquila heliaca). Ennek ellenére több hazai példa is mutatja, hogy erős, életképes mezei nyúl populáció élhet sasok által sűrűn lakott területeken.

A poszt szerint a sasok többnyire a beteg, vagy valamilyen módon akadályozott felnőtt példányokat, illetve a fiatal, tapasztalatlan nyulakat tudják zsákmányul ejteni. A nyulak leggyakoribb reakciója a sasok megjelenésére a lelapulás és a menekülés, ez alkalommal viszont a megszokott szerepek megfordultak.

Parlagi Sas Alapítvány

A távolról és alacsony fényviszonyok között készült fotókon az látható, ahogy egy felnőtt, tapasztalt mezei nyúl többszöri támadással elzavarja a feltehetően kisnyulakat kereső öreg hím parlagi sast. Elképzelhető, hogy a sas a felnőtt nyúl reakcióiból is tud következtetni a kisnyulak közelségére, ezért szállt le a gabonatábla különböző pontjain.

A második fotón a sas védekező állásban, nyitott csőrrel figyeli a mindenre elszánt nyulat.

Parlagi Sas Alapítvány

A nyúl láthatóan tisztában volt vele, hogy a sas háttal állva nem árthat neki, ezért szélsebesen szaladt körülötte, amíg egy megfelelő pillanatban hátulról szó szerint ráugrott a sasra.

Parlagi Sas Alapítvány
Parlagi Sas Alapítvány

A következő fotókon látható, hogy a nyúl „halálmegvető” ugrása végén a sas jobb szárnyának tövénél csapódik be. A nyúl többször támadott, míg végül a sas feladta, bár minden bizonnyal csak átmenetileg.

Parlagi Sas Alapítvány

A fotókon szereplő hím parlagi sast gyűrűje alapján évekkel korábban azonosították. 2013-ban fiókaként gyűrűzték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai az egyik szomszédos territóriumban, azaz remélhetőleg 2022-ben betölti a kilencedik évét, zárták a bejegyzést.

Kapcsolódó
Kamera előtt futott össze egy hód és egy vadmacska Zalában
Érdekes jelenetet rögzített a kameracsapda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik