Életmód

Amire mindenki vágyik: belépni egy 80 éves boltba, ahol úgy érezhetjük, megállt az idő

Friss és helyi  termékek bámulatos kínálata egy helyen.  

Naxos a görögországi Kikládok  szigetcsoport legnagyobb szigete az Égei-tengerben. Körülbelül 429 négyzetkilométernyi terület, természeti csodákkal tűzdelt ékszerdoboz. A szépségén túl talán a legemlékezetesebb a szigeten megforduló turistáknak a mediterrán konyha autentikus íze, amely gazdag bortermékeken, aromás fűszernövényeken, zöldségeken, halon, húson és tejtermékeken alapul. Itt szinte minden helyi. Szó szerint megkóstolhatjuk Naxost minden faluban.

A főváros gyöngyszemének, és akár turisztikai látványosságnak is nevezhetjük a Tziblakist, a nagy múlttal rendelkező helyi termékek boltját, ahol a szigeten termelt és feldolgozott élelmiszerek  széles választékát kínálják.

Már az üzlet bejárata is hívogató, és mikor belépünk valóban olyan érzésünk lehet, mintha a évtizedeket lépnénk vissza az időbe. zsákokban, tégelyekben az árú, mi szedhetjük kislapáttal a babot, lencsét, borsót vagy éppen a gyógynövényeket, és mint egy mesevilágban, gyönyörködhetünk a míves termékekben, mázos bögrékben és edényekben vagy éppen fonott kosarakban. Pici üzlet, telve természetes illatokkal és elbűvölt emberekkel. Mint egy varázslat!

Az üzlet számos naxi csemege és finomság otthona, beleértve a rakit, a bort, a mézet, a hagyományos édességeket és a teákat, fűszereket, gyógynövényeket, kézműves termékeket és természetesen mennyei sajtokat és a kézműves termékeket is.

A kis  eredeti tulajdonosa a nemrégiben elhunyt  Antonis Tsiblakis.  1931 január 12-én születtett Damarionában, és 8-10 éves korában már Naxos  déli falvaiban árulta a halat. Mint ahogyan egyik interjújában elmondta:

Minden vasárnap elmentünk a templomba, majd képeket csináltunk a téren. Aztán hazamentünk, és kemencében kecskét ettünk és húst spagettivel, ami a főétkezésünk volt. Még emlékszem, hogyan készítettük el a hagyományos birkasültet,  vagy a gombát és a halat burgonyával. És persze sajt mindig volt az asztalon.

Antonis elmondása szerint a bolt akkoriban olyan volt, amilyen most.  Árultak hagymát, burgonyát, babot, mézet, bármit amit a helyiek hoztak.

Azóta pedig csak nőtt a kínálat. Ma már sokféle fűszer található a boltban. Naxosban főleg fahéjat, oregánót, szegfűborsot, borsot tesznek az ételekbe, de az üzletben többféle növény, gyógy- és fűszernövény kapható.  Számtalan olajbogyó is található, ami mind a szigeten terem.

Galéria

Galéria

Az üzletben találkoztunk Tsiblakis dédunokájával, aki szintén az Antonis nevet viseli.

Nálunk megvásárolható az édes olajbogyó, az askouda is, amit hamadesnek neveznek. Ezek a nagyon érett olajbogyók, amelyek leesnek a fáról. Mi gondosan és kézzel összegyűjtjük, és ízesítés nélkül olivaolajban kínáljuk. Igazi csemege!

– mondta a fiatalember.

Naxosban mindenki ismeri a boltot, sokan járnak ide vásárolni. Tudják, hogy friss árut, helyi minőséget kapnak, ami már életük, konyhájuk része, vagyis a legjobb alapanyagok mindenhez. A legtöbben kifejezetten a sajtjaikért jönnek. Voltak és vannak ma is helyi pásztortól származó sajtok, amelyeket frissen vesznek, tárolnak, érlelnek, majd eladnak. Ahogy mondani szokták, egy jó sajtnak legalább öt-hat hónapig kell érnie. Néhányat még tovább is érlelnek, akár 1-2 évig is. Kiszáradnak, de ugyanakkor finomabbak is lesznek.

Dédnagyapám  már súlyuk alapján is meg tudta állapítani, hogy milyen minőségű a sajt.  Ha nehéz és kemény, akkor nagy eséllyel jó lesz.  Ő mondta azt is, hogy a régi sajtokat nem kell hűteni, mert megváltozik az ízük. Ha hűtőbe tesszük, csomagoljuk be zsírpapírba, és tegyük edénybe, hogy a hideg ne érje közvetlenül, és a hűtőből kivéve 20 percig hagyjuk állni, mielőtt felvágjuk.

Sokan nem is hinnék, de Görögország igen gazdag sajtkultúrával rendelkezik. Noha a feta világszerte ismert, és a legtöbben tudják, hogy a kefalograviera Görögországhoz köthető.  Gyártása csak az 1960-as években kezdődött, azóta az egyik kedvenccé vált. Juh- és kecsketej keverékét használják hozzá, állaga kemény. Nevét a sós Kefalotyri és a lágy Graviera után kapta. A Kefalograviera héjának színe a sárgától egészen a sötétbarnáig több árnyalatú is lehet. Kedvelt saganakiként vagy reszelt formában tésztákra, moussakához.

A graviera világszerte egyre népszerűbb! Egyedülálló íze van a juh- és kecsketej különleges keverékéből, amely egyedi ízt ad neki. Krémes állagának és diós ízének köszönhetően salátákhoz, szendvicsekhez és sajttáblákhoz remek kiegészítője lehet. A sajt intenzív íze ideálissá teszi szószok, tészták és pizzák ízesítéséhez.

Az arseniko egy másik híres naxi sajt is juhtejből vagy néha kecske- és juhtej keverékéből készül. A sajtot általában  4 hónaptól 16 hónapig érlelik , és a sajt egyedi ízének textúrája és intenzitása az érlelés mértékével némileg változik. Általában a sajt szilárd , enyhén vajas állagú,  sós, pikáns és csípős ízű és aromájú.  A sajtboltokban az Arseniko általában könnyen felismerhető  durva, sötétbarna külsejéről vagy  fekete paraffin burkolatáról. A főzés során az Arseniko felhasználható  saganaki  készítésére , és csodálatos, ha a hagyományos naxi   marhahúsos, sajttal töltött padlizsános ételében használják, azonban, mint minden pikáns sajt, mindig a legjobb asztali sajtként, nagy szeletekre vágva egy pohár bor vagy sör mellé!

A kis boltban természetesen helyet kapott  Naxos híres citromlikőrje is, ami egyike annak a három görög aperitifnek, amelyeket oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel forgalmaznak.

A „Naxos citron” likőr előállításához  citromleveleket használnak. Az eredetileg kitrorako néven ismert citromízű szeszes ital előállítása nagyon régi dolog, de 1870 körül alkoholból és citromlevélből új párlatot fejlesztettek ki a mai széles körben ismert Naxos citromlikőrt.

A termelési folyamat a citromlevelek begyűjtésével kezdődik, amikor azok már teljesen illatosak – vagyis szeptembertől és esetleg egész télen át. A száraz és beteg levelek kizárása érdekében gondos kiválogatás után alkoholban áztatják. A levelek illóolajait feloldják az alkoholban, és a párlat három alapvető szeszfajtát ad: 33 fokon fehér, 30 fokon zöld és 36 fokon sárga.

Gazdag növényvilága és nagy magassági ingadozása miatt Naxos ideális a méz előállításához is. A fiatal eladó, Antonis elmondása szerint:

A méhek elsősorban kakukkfűvel és hangával, nyáron pedig zsályával, oregánóval és tavaszi virágokkal táplálkoznak. Az évente megtermelt 35-40 tonna görög náxi méz legnagyobb része kakukkfűméz – a többi főként hanga és tavaszi virágfajták.

A sokféle gyümölcsfával rendelkező kis szigeten édességek, nasik és gyümölcsök széles választékával találkozhatunk, amelyek közül a legjellemzőbbek a cseresznye, citrom, birs, meggy és papilona (a bergamott és keserűnarancs ízvilágú), amelyeket a sziget számos üzletében árusítanak, így természetesen a naxoszi helyi kisbolt is.

Kapcsolódó
Skanzenba álmodott gasztronómiai időutazás Tihanyban
Van egy hely Tihanyban, ahová betérve néhány órára megáll az idő, és előbukkannak a nagyi emlékei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik