Kertünk-Portánk

Ujjas citrom termett a letenyei polgármester fáján

A modern gasztronómia dzsemet és likőrt készít belőle.

Különös formájú citrom termett Farkas Szilárd Letenye polgármesterének fáján. A Nyíregyházán beszerzett növény két termést hozott, írta a Zaol.

Az ujjas citrom vagy más néven Buddha keze citrom évszázadok óta kultikus fajta, az egyik legérdekesebb formájú citrusféle, melyet főként díszítési célokra használnak. Termése egy sok ujjú kézre hasonlít.

A gyümölcs kezdetben zöld, majd sárga lesz.  Jellegzetes citrom illata van, főleg a csápokat tömörítő fejrésznél. A növény szereti a párás, magasabb hőmérsékletű helyeket, üvegházban is jól érzi magát

– mondta a portálnak Farkas Szilárd.

Egzotikus gyümölcsei 15-30 centiméteresek is lehetnek, sárga héja nagyszerűen felhasználható.

A szabadban tartott fát a nyári hónapokban hetente 2-3 alkalommal öntözzük meg. Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikroklíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a fényigényes Buddha keze citromfát kiszáradni, mert nem lesz elnéző a száraz talajjal szemben. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet

– említette a polgármester.

A gyümölcs sokak szerint nem használható semmire, ami nem igaz. Mivel nem keserű, tökéletes például kandírozott citrushéjak készítéséhez. A modern gasztronómia dzsemet és likőrt készít belőle.

Kapcsolódó
Gigacitrom termett egy újsolti kertben
A termés bámulatosan nagy és egészséges, ami fogyasztásra kiváló.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik