Otthon készült vasárnapi ebéd

3 frissítő citromtorta a forró napokra

Üdítő édességek a nyári szünetre.

Nyáron rengeteg okunk van ünnepelni. Születésnapok, évfordulók, tanév vége, ballagás, nyaralás, pihenés, de a süteményekhez, tortákhoz nem is kell feltétlenül indok, egyszerűen szeretjük őket. Viszont a forróbb napokon már nem feltétlenül kívánjuk a nehezebb édességeket, ilyenkor a frissítő ízeket, könnyedebb állagokat részesítjük előnyben. Ennek a három süteménynek az elkészítéséhez sajnos, be kell kapcsolni a sütőt, de utána már az árnyékban, egy hideg italt kortyolgatva fogyaszthatjuk a felüdítő desszertünket!

3 frissítő citromtorta a forró nyári napokra

Pexels

Citromos meringue torta

Hozzávalók

pitetésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj, hidegen, felkockázva
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pár kanál hideg víz
  • egy csipet só

citromkrémhez

  • 150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 g kukoricakeményítő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás + 1 tojás sárgája

tojáshabhoz

  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk. A vajnak nem kell teljesen elolvadnia, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát. Az összegyúrt tésztát lefedve hűtőben pihentetjük legalább egy órán át.

A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezután szűrjük le.

Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat, ezután a cukros citromlevet.

Állandó keverés közben alacsony lángon besűrítjük. A vaj a legvégén kerül hozzá.

A tojásfehérjét verjük habbá egy csipet sóval és a porcukorral.

A pihentetett tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot.

A langyos sütőbe 2 percre tegyük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit megkaramellizálódjon.

Pexels

Olasz rácsos citromos pite

Hozzávalók

pitetésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 6 g (fél csomag) sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 kk. vaníliaesszencia

citromkrémhez

  • 7,5 dl tej
  • 45 g kukoricakeményítő
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél-1 citrom leve (ízlés szerint)

Elkészítés

A pitetésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval egy közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva fél-1 órára a hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük melegedni a tűzre.

A tojásokat a keményítővel, a cukorral, és citrom héjával kézi habverővel jól elkeverjük. A meleg tejből öntünk kicsit hozzá, hőkiegyenlítünk, majd az egészet a tejhez öntjük, és lassú tűzön, kevergetve, besűrítjük.

Tűzről levéve, hozzákeverjük a kifacsart citrom levét, majd folpackkal lefedve (hogy ne képződjön rajta bőr) félretesszük.

A piteformát kivajazzuk és lisztezzük.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságra kinyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével rátesszük a piteformára, beleegyengetjük és a fölösleges széleket levágjuk körben.

Beleöntjük a citromos krémet (mehet langyosan is).

A maradék tésztát ismét kinyújtjuk és rácsokat készítünk belőle a pite tetejére. Ha megmarad a tésztából, akkor abból apró linzerek készülhetnek, de le is fagyasztható és később felhasználható.

A sütőt alsó-felső sütésen 180 °C-ra előmelegítjük, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor barnul a széle és a teteje, akkor kész van. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Pexels

Túrós citromtorta

Hozzávalók

piskótához

  • 10 db tojás
  • 10 ek finomliszt
  • 10 ek cukor
  • 1 csomag sütőpor

krémhez

  • 4 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 l tej
  • 3 db citrom
  • 25 dkg vaj
  • 35 dkg cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg tehéntúró

Elkészítés

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.

Ezután fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojások sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.

Kikent tortaformába (26 cm átmérőjű) öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kész, teljesen kihűtjük.

A krémhez egy nagyobb lábosba reszeljük a citromok héját, belefacsarjuk a citromok levét, belerakjuk a pudingporokat, majd az egészet csomómentesre keverjük a tejjel, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ezután kihűtjük a pudingot.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a kihűlt pudingot.

Kb. a negyedét félrerakjuk a torta bevonásához.

A többi krémbe belekeverjük a túrót.

A piskótát vízszintesen három részre vágjuk. Az alsó lapra kenjük a túrós krém felét, rárakjuk a középső lapot, rákenjük a krém másik felét, és befedjük a harmadik lappal.

A félretett túró nélküli citromos krémmel bevonjuk a tortát és díszítjük.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek és szépen megdermedjen a krém.

Pexels

Kapcsolódó
3 kihagyhatatlan sárgarépás recept a levestől a desszertig
Egészséges, viszonylag olcsó, jól tárolható, könnyen és sokrétűen felhasználható. Együnk sárgarépát!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik