Életmód

„Soha ilyen pozitívan még nem csalódtam az emberekben” – 300 fecskét fogadott be bőnyi otthonába egy madármentő

Állati küldetés / Facebook
Állati küldetés / Facebook

A hétvégi esők és rendkívüli hideg nyomán több mint háromszáz fecskét fogadott be Kok Annamária Bőnyben, írja a Kisalföld.

A madármentő telefonja szinte megállás nélkül csörgött az elmúlt három napban, alkalmanként 4-10 madárral érkeztek hozzá a jóakaró civilek.

Háromszázig számoltam, de azóta is érkeztek már madarak

– mesélte Kok Annamária, aki hétfőn szinte egész nap etette a legyengült madarakat.

Mint fogalmazott, a csipesszel könnyű felsérteni a madarak csőrét, ezért kézzel eteti őket. Nem egyszerű a helyzet, mert a fecskék csak repülő rovarral táplálkoznak így a kihelyezett táplálékot nem is merik fel. Szerencsére a füsti fecskék többsége néhány etetés után rájön, hogy mit ad a csőrébe, így később már magától is eszik. A legnagyobb örömére pedig a molnárfecskék közül is páran átvették ezt a jó szokásukat, így most 150-200 fecske magától eszik. Megemlítette, hogy voltak olyan beérkező fecskék, amiken már nem tudott segíteni.

Kok Annamária hozzátette a behozott madarak közt vegyesen vannak olyanok amelyek északabbi tájakról jöttek és vonulás közben kapta el őket az ítéletidő és olyanok, amelyek itteni fecskék.

Soha ilyen pozitívan még nem csalódtam az emberekben. Rengetegen próbálnak segíteni a pórul járt fecskéknek. Ma délelőtt Gönyűről egy cégtől és az önkormányzattól hoztam el madarakat, de a legtöbb fecske Komáromból az 1-es főút mellől érkezett. Az úttesten kuporogtak, sokat el is ütöttek közülük. Holnapra már jobb időt mondanak, de a következő egy-két napban még hasonló tendenciára számítok, mert a madarak teljesen legyengültek. 16 fok alatt nincsenek repülő rovarok, két esős hűvösebb napot még kibírnak a fecskék, de mostanra minden energiatartalékukat elhasználták

– mesélte.

A befogadott madarak nagy része a jó idővel útnak indulhat majd, az agyrázkódást szenvedett példányokat is még idén szabadon lehet engedni, a törött csontú fecskéknek azonban itt kell kitelelniük.

A madármentő pontos számot még nem tud, de körülbelül 50-70 madárnak kell majd maradnia. Szerencsére takarmányból elég jól áll, de ha valakinek van felesleges lisztkukaca, annak mindig örül.

Mint arról korábban beszámoltunk, csak vasárnap négyszáz haldokló fecske került a Sóstó Vadvédelmi Központba, de egy balatoni kastélyban is több ezer fecske éjszakázott.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik