Több településen kellemetlen szagú volt az ivóvíz a Balatonnál

A vizsgálatok eredményei alapján az ivóvíz fogyasztható, az egészségre nem ártalmas, de keresik a probléma okát.

A balatonszéplaki felszíni vízmű ellátási területén lévő településeken szolgáltatott ivóvíz kellemetlen szagát tapasztalhatták a felhasználóik az elmúlt időszakban, erre vonatkozóan több lakossági panasz is érkezett a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-hez, közölte a társaság.

A panaszok Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény településekről érkeztek.

A tó vizéből előállított ivóvíz kellemetlen szagát az okozza, hogy a rendkívül meleg nyár során a Balaton vize is hosszú ideig nagyon meleg hőmérsékletű volt, ezért nagymértékben elszaporodtak benne az algák, az elmúlt 20 év legnagyobb algavirágzását eredményezve

– írták elemzésükben.

A hirtelen szeptemberi lehűlés miatt aztán ez a jelentős algatömeg pusztulásnak indult a Balatonban, ami szaganyagok felszabadulásával is járt. A Borisz-ciklon hatására tapasztalható viharos időjárás is erősen felkeverte a tó vizét, ami tovább erősítette a problémát.

A kellemetlen szag a vízmű nyersvizéül szolgáló Balaton-vízben is érezhető.

Mint fogalmaztak, az ivóvizet szakembereik rendszeresen ellenőrzik a társaság akkreditált laboratóriumaiban.

A vizsgálatok eredményei alapján mind a kémiai, mind pedig a mikrobiológiai paraméterei megfelelőek, nem haladják meg a jogszabályi határértéket, az ivóvíz fogyasztható, az egészségre nem ártalmas

– áll a közleményben.

A mintavételekről és azok eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a népegészségügyi hatóságot is. A kellemetlen szaghatás megszüntetésére, mérséklésére a DRV Zrt. folyamatosan keresi a megoldást a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakembereinek bevonásával.

A vízminőségre vonatkozói felhasználói panaszbejelentések esetén a szakemberek 24 órán belül elvégzik az ivóvízhálózat mosatását, a probléma végleges megoldásáig pedig kérik az érintett felhasználók türelmét és megértését.

Kapcsolódó
Káros anyagok is lehetnek a csapvízben
Térképen látható, hogy hol, milyen a csapvíz minősége.