Életmód

Fogyasszunk csapvizet, védjük így a környezetünket

pixabay
pixabay
Azt gondolod, hogy mindent megteszel környezeted védelméért? És mégis palackos vizet iszol?

Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár.

Kapcsolódó
Járványtól függetlenül kiváló minőségű és bátran fogyasztható a csapvíz
Járvány esetén is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.

Magyarországon átlagosan 90 liter vizet használunk el napi szükségleteinkre. Egy zuhanyzással 35-75 liter víz fogy el, egy WC-öblítés 8 liter vízhasználattal jár, a mosógépeknek egy mosáshoz átlagosan 65 liter vízre van szüksége, ivásra csupán a csapvíz 3%-át használjuk.

Magyarország nemcsak a világon, hanem még Európában is kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van jó minőségű vezetékes ivóvíz, ennek ellenére folyamatosan nő a palackozott vizek fogyasztása. 2020-as adatok alapján évente fejenként 130 liter palackozott vizet iszunk, és a szakértők további növekedést jósolnak.

Érdemes megvizsgálni, mire is szavazunk akkor, amikor palackos vizet vásárolunk!

  • A PET palackos víz hatalmas környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik. Hazánk lakosságával számolva egy év alatt csak Magyarországon több mint 1 milliárd PET vizes palack végzi hulladékként, és csak 30%-uk kerül újrafelhasználásra, azaz nagyrészük a szemétben végzi.
  • Becslések szerint csak Magyarországon naponta 10 km hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket, ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.
  • 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 3 liter víz szükséges, ami fedezi a műanyag palack gyártását, a szűrést, a palackok feltöltését és a szállítást. Ennek az összetett ipari folyamatnak nem csak a környezetterhelése, de a költsége is jóval nagyobb, mint az ivóvíz tisztításának, így nem csak a bolygónkat, de a pénztárcánkat is kíméljük, ha csapvizet iszunk palackozott ásványvíz helyett.
  • A magyar lakosság körében végzett felmérések azt mutatták ki, hogy az emberek úgy vélik, a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Éppen ellenkezőleg! Egy liter csapvíz átlagosan 0,3 Ft, míg egy liter PET palackos víz átlagára 99 Ft, tehát többszázszorosa a csapvízének. Ráadásul a kedvező hazai adottságok következtében a magyarországi csapvíz nem csak kiváló minőségű, hanem minden magyarországi településen el is érhető.

A november 20. és 28. között zajló Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján érdemes átgondolni, magunkban és környezetünkben is tudatosítani, mennyi pénzt spórolhatunk és mennyivel kevesebb hulladékot termelünk, ha csomagolt víz helyett áttérünk a csapvíz vagy szűrt víz fogyasztására!

Kapcsolódó
Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét
A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik