Életmód

Nem kell félni a hazai csapvíz fogyasztásától

Egy nemzetközi kutatás megállapításaira reagáltak az illetékesek.

Egy friss kutatás megállapította, hogy láthatatlan, mikroméretű műanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte. A szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos – írta az MTI.

A tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport korábban nem ismert műanyag szennyezést talált a városi csapvízben világszerte. A csoport beszámolója szerint a kutatás, amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy

az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel.

A világtengerekben lebegő mikroméretű műanyag jelenlétét már több kutatás is kimutatta, az ivóvíz műanyagtartalmát azonban első ízben vizsgálták. Az Orb-jelentés egyik szerzője, Sherri Mason szerint a palackozott víz sem mentes a műanyagtól.

Fotó: Pixabay.com

A kutatási eredmények nyilvánosságra hozatalát követően Magyar Víziközmű Szövetség közleményben nyugtatta meg a magyarországi csapvizet fogyasztókat. 

Hazánkban a szolgáltatott ivóvíz eredetét tekintve, 96 %-ban felszín alatti vízbázisokból származik, amelyet a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ahogyan ezekbe a vízbázisokba az esetlegesen a felszíni vizekben fellelhető hormon és gyógyszermaradványok sem jutnak le, úgy a szövetség álláspontja szerint a mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni, hiszen a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással – írták.

A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak és a jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

A Magyar Víziközmű Szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a hatalmas PET palack felhasználásnak már most érezhető a természetkárosító hatása és ez a helyzet csak fokozódni fog a jövőben. Fontos, hogy szemléletváltással, környezettudatos magatartással próbáljunk megelőzni azt a katasztrófát, amely előbb utóbb várhatóan be fog következni, ha nem figyelünk és nem óvjuk környezetünket és vízbázisainkat – fogalmaztak.

A szövetségnek is tudomása van arról, hogy a Tiszában már megjelentek a mikroműanyagokkal kapcsolatos szennyeződések. A felső-tiszai országokból származó és érkező PET palack szigetek összegyűjtésére már több akció is indult.

A szövetség a megjelent nemzetközi kutatás megállapításainak ismeretében hangsúlyozta: a tanulmányt a Földön mindösszesen 159 db vízmintára alapozva készítették el, és ezekből a mintákból csak 18 db érkezett Európából. Arról még egyelőre nincs információ, hogy ennek aránya felszín alatti és felszíni vizek tekintetében hogyan oszlik el, de a MaVíz folytatja a tanulmánnyal kapcsolatos kérdések feszegetését, és az azzal kapcsolatos friss információkról mihamarabb tájékoztatást ad a lakosság és a sajtó számára is.

A Magyar Víziközmű Szövetség megerősíti azt a tényt, amely szerint a hazai csapvíz minősége kiváló és bármikor bátran fogyasztható – zárul a közlemény.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik