Életmód

Kiderült: nem mindegy, hogy milyen színű paprikát eszünk

Pixabay
Pixabay
Mindegyik paprika egészséges, de van, amelyik még jobb a többinél.

A paprika egyedülálló ízvilága és élénk színei miatt is kedvelt zöldég, azonban a vitamin tartalma is nagyon magas, ami miatt kifejezetten előnyös a mindennapi fogyasztása. Általában zöld, sárga és piros színekben találkozhatunk vele. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e különbség közöttük.

A német Táplálkozási Kompetencia Központ szerint színtől függetlenül minden paprika egészséges, azonban a tápanyagtartalmuk között van eltérés – írja a Rizikométer.

A piros paprikának a leghosszabb az érési ideje, ezáltal több C-vitamint és béta-karotint tartalmaz a többinél. A piros színű paprikában C-vitaminból 140 mg van 100 grammban, a sárgában csak 120-130 mg, a zöldben pedig 115 mg. Béta-karotinból a piros átlagosan 2,1 mg-ot, a zöld 0,5 mg-ot, a sárga már csak 0,135 mg-ot tartalmaz. K-vitaminból viszont a zöld paprikában van a legtöbb: 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy csak piros paprikát kellene fogyasztanunk, fontos, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget együnk, és a szezonnak megfelelően váltogassuk ezeket.

Kapcsolódó
Így lesz sikeres a paprikamag csíráztatása
Szüreteljünk saját paprikát!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik