Életmód

Tudtad? A dió mérgező lehet a kutyádra – így védd meg!

Pixabay
Pixabay
A diómérgezés megelőzhető.

A dió egészséges és finom táplálék lehet az emberek számára, de a kutyáknak komoly veszélyt jelenthet. A diófélék mérgezők lehetnek a kutyák számára, és akár életveszélyes állapotot is okozhat. Ha kutyánk diót eszik, fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, és megértsük, miért jelent ilyen nagy kockázatot ez a gyakori élelmiszer – írja a Szőrmók Állatorvosi Rendelő.

Miért veszélyes a dió a kutyákra?

A dión megtelepedő penészgombák toxinjai mérgező hatást fejthetnek ki a kutyákban.

Tünetek lehetnek:

  • remegés
  • koordinálatlan mozgás
  • görcsök
  • epilepsziára hasonló tünetek

Ezeket néhány órán belül tapasztalhatjuk, ilyenkor fontos, hogy mielőbb állatorvoshoz forduljunk, mert a diómérgezés gyorsan súlyosbodhat. A szakszerű beavatkozás, például hánytatás vagy gyomormosás, megakadályozhatja a mérgező anyagok felszívódását.

Hogyan előzhetjük meg a diómérgezést?

Távolítsuk el a diókat a kertből: Ha kertünkben diófa áll, rendszeresen takarítsuk el a lehullott diókat, különösen ősszel, amikor a dióérés időszaka van.

Kerüljük a diófélék etetését: Még a kereskedelmi forgalomban kapható dióféléket se adjuk kutyánknak, mivel nem tudhatjuk, hogy a dió nem tartalmaz-e esetleg penészt vagy más káros anyagot.

Figyeljünk a kirándulások során: Ha kutyánkkal természetjárásra indulunk, figyeljünk arra, hogy ne egyen fel semmit a földről, különösen olyan helyeken, ahol diófák találhatók.

Kérjünk szakértői tanácsot: Ha bizonytalanok vagyunk, hogy kutyánk megevett-e valamit, mindig keressünk fel egy állatorvost, különösen, ha a fent említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk.

Kapcsolódó
Így lesz a diópucolás pofonegyszerű
Kalapács sem kell hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik