Kezdődik a téli időszámítás, így hat az óraállítás a szervezetünkre

Október 26-ról 27-re virradó éjjel lesz az óraátállítás, hajnali 3:00 órakor kell 2:00 órára visszaállítani az órákat.

Idén ősszel október 26-ról 27-re virradó éjjel lesz az óraátállítás, hajnali 3:00 órakor kell 2:00 órára visszaállítani az órákat, írta a Szakmát szerzek.

Mióta van óraátállítás?Az óraátállítás ötlete, már a 18. században is felmerült, akkor vetette fel Benjamin Franklin a nyári időszámításra vonatkozó ötletét. Utána még sokan álltak elő hasonló ötleteket. Végül pedig az első világháború alatt, 1916. április 30-án került sor az első óraátállításra, a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

Azóta már több mint 70 országban állítják át az órákat minden év márciusában és októberében. Az Európai Unió 1996-ban egységesítette is az óraátállításra vonatkozó szabályokat.

Sokat vitatott kérdés: van-e rá szükség?

Magyarországon is évek óta sokat vitatott kérdés az óraátállítás. Az Európai Parlament még 2019 márciusban nagy többséggel megszavazta annak eltörlését, ám a tagállamoknak külön kellene dönteniük arról, hogy melyik időzónánál maradnának. Erről azonban még nem született döntés

A belső óránk igen érzékeny a változásokra

A szervezetünknek van egy belső, biológiai órája, amely sok olyan folyamatot szabályoz, amelyek napszakos változást mutatnak.

A belső óránkra nagy hatással van a napsütés, az éjszaka és a nappal váltakozása. Ha a külső óránkat megváltoztatjuk, azzal felborul a belső óránk rendje is, és a kettő eltérése felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusunkat.

A belső óránk alkalmazkodásához idő kell

A belső óránknak időre van szüksége, amíg alkalmazkodik. Ez az idő minden embernek más hosszúságú, van, akinek már 4 nap is elegendő az átálláshoz, míg másoknak akár 14 napra is szükségük lehet. Általában az idősek, a csecsemők és a gyerekek számára a legnehezebb, mivel ők sokkal érzékenyebbek, viszont a szervezetük nehezebben alkalmazkodik.

Tünetek:

Így segíthetjük szervezetünket az átállásban

Kapcsolódó
Őszi, téli vitaminbomba az örök kedvenc káposzta
A káposzta alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor rendkívül gazdag olyan fontos tápanyagokban, mint a C-vitamin, K-vitamin, rostok, folsav és mangán.