Életmód

Erjesztett ételek: a bélflóra barátai vagy ellenségei?

getty images
getty images
Savanyú káposzta, joghurt, kimcsi, kombucha – az erjesztett ételek hatásai testünkre.

Az erjesztett ételek évezredek óta részei az emberi táplálkozásnak. A kovászos kenyértől kezdve a savanyú káposztán és a joghurton át a kimcsiig vagy a kombucháig, a fermentált élelmiszerek számos kultúra hagyományos étrendjében megtalálhatók. De vajon mennyire egészségesek ezek az ételek? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a fogyasztásuk?

Az erjesztett ételek előnyei

Jótékony hatás az emésztésre

Az erjesztett ételek természetes probiotikumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát. A jó baktériumok támogatják az emésztést, csökkenthetik a székrekedést és a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.

Erősebb immunrendszer

Az egészséges bélflóra szoros kapcsolatban áll az immunrendszer megfelelő működésével. A fermentált ételek fogyasztása segíthet a szervezet védekezőképességének növelésében, csökkentve ezzel a fertőzések és egyes krónikus betegségek kockázatát.

Jobb tápanyagfelszívódás

Az erjesztés folyamata elősegíti bizonyos tápanyagok, például a B-vitaminok és a K2-vitamin jobb felszívódását. Emellett lebontja az élelmiszerekben található nehezebben emészthető vegyületeket, például a fitinsavat, amely akadályozhatja az ásványi anyagok (vas, cink, magnézium) felszívódását.

Segíthet a mentális egészségben

Egyre több kutatás mutatja, hogy a bélflóra állapota hatással van az agyműködésre és a hangulatra. A fermentált ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a stressz és a szorongás csökkentéséhez, sőt, néhány tanulmány szerint a depresszió tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhat.

Tartósabb élelmiszerek

Az erjesztés egy természetes tartósítási módszer, amely megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását. Ennek köszönhetően az ilyen ételek hosszabb ideig eltarthatók, akár hűtés nélkül is.

Az erjesztett ételek hátrányai

Magas sótartalom

Sok fermentált étel, például a savanyú káposzta, a kimcsi vagy a szójaszósz, nagy mennyiségű sót tartalmaz. A túlzott sóbevitel hosszú távon hozzájárulhat a magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kialakulásához.

Nem mindenki tolerálja jól

Az erjesztett ételek bizonyos emberek számára emésztési problémákat okozhatnak, különösen azoknál, akik érzékenyek a hisztaminra. A hisztamin-intoleranciában szenvedők fejfájást, kiütéseket vagy emésztési zavarokat tapasztalhatnak ezek fogyasztása után.

Potenciális fertőzésveszély

Ha az erjesztés nem megfelelő higiéniai körülmények között zajlik, vagy ha a termék rosszul van tárolva, káros baktériumok és penészgombák is elszaporodhatnak benne. Ez élelmiszerfertőzésekhez és gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet.

Túlzott gázképződés és puffadás

A fermentált ételekben található probiotikumok és rostok elősegíthetik a bélben a gázképződést. Ez puffadást és kellemetlen hasi tüneteket okozhat, különösen azoknál, akik nem szoktak hozzá ezekhez az ételekhez, vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek.

Alkohol- és cukortartalom

Egyes fermentált ételek és italok, például a kombucha, kisebb mennyiségű alkoholt tartalmazhatnak, ami problémát jelenthet gyermekek, terhes nők vagy azok számára, akik kerülik az alkoholfogyasztást. Néhány fermentált ital ráadásul hozzáadott cukrot is tartalmaz, ami csökkentheti az egészségügyi előnyeiket.

A jó savanyúság titka az alapanyag, a hozzáértő kéz és a szív – mondta el a szakember. Eláruljuk, mi a jó kovászos uborka titka, illetve hogy miért barnulhat be a savanyúság.

Kapcsolódó
Egész évben készülhet savanyúság a hordóban
Kerülhet bele almapaprika, hagyma, zöld paradicsom, kisdinnye, karfiol, káposzta, répa, a levet pedig akár két évig is használhatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik