Életmód

„Óránként három cigiszünet, meg masszőr legyen” – elszálltak a szakácsok igényei a Balatonnál

Getty Images
Getty Images

Nem ritka, hogy Balatonra néző szállást, milliós fizetést és teljes ellátást is kérnek a szezonális munkára jelentkező szakácsok, pincérek, derül ki a sonline.hu körképéből.

Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa arról beszélt, nagyon megváltoztak a munkavállalók igényei, „tehát megmondja a munkavállaló mikor és mennyit hajlandó dolgozni és azt is, mennyi bérért.”

Elmondása szerint nehezíti a helyzetet, hogy a szezonális álláshelyeket egyre nehezebb feltölteni, hiszen az osztrák síparadicsomokból nyáron hazatérő munkavállalókkal lehetett eddig számolni. Ez viszont megváltozott: ma már a kinti munkaadók is igyekeznek kitolni a szezont és nyárra is programokat szervezni. Így kevesebb dolgozó tér haza, hogy nyáron a Balatonnál dolgozzon.

Ennél is sarkalatosabban fogalmazott Németh Tamás balatoni mesterszakács, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje.

Abszolút irreális, már egy olyan irányba elment az egész, hogy nem is tudják mit kérjenek: óránként három cigiszünet, meg masszőr legyen, meg frissítés. Sose volt ez egy kényelmes szakma, csak ez a furcsa mai világ azt mutatja a fiatal szakács gyerekeknek, hogy ez a fehér kabátról szól és akkor séfként pózolhatnak. Mindenki egymilliót akar keresni havonta, de nincs kötelességtudat, tisztelet, nem járnak be pontosan dolgozni, a tisztaság, a gazdaságosság, az alapvető emberi értékek nem számítanak, nulla kommunikáció. Ha pedig fel akar mondani, azt is úgy teszi, hogy letilt, telefont nem vesz fel, nem válaszol. Nagyon méltatlan ez a hozzáállás

–  tette hozzá.

Getty Images

Mint fogalmazott, minél jobban fejlődik ez a szakma, annál nagyobbra nyílik az olló a szakképzésben használt tananyag relevanciája és a hétköznapi munka által megkövetelt tudás között. A fiatalok szerinte olyan ismereteket kapnak, ami köszönőviszonyban nincs a mindennapi munkával. Persze van remény, mert vannak jó kezdeményezések, de ez kevés egyelőre.

A frissen végzett fiatalok motiválatlanok és nem ritka ma már az egymillió forintos szakácsbér a szezonban, mert a jókat megfizetik. Ám nem mindenki jó, csak ezt nem ismerik be: sztárnak hiszi magát mindenki. Én azt mondom, hogy az keressen ennyit, aki tényleg ért is a szakmához, de aki nem tud egy hagymát felszelni, vagy bélszínt sütni, megtervezni a napját, irányítani egy konyhát, az ne akarjon sztárgázsit

– szögezte le a balatoni séf.

Legalább 40-50 ezer forintot akarnak a jelentkezők egy napra

Megszólalt a cikkben Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonos is. Ő azt mondja, az irreális bérigények elsősorban a szezonális helyeken merülnek fel, de azzal az olyan éven át nyitva tartó szállodák is találkoznak, hogy ezek a szezonális helyek elszívják a munkaerőt.

Megerősítette az előtte szólókat Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje is. Szerinte a jelentkezők olyan mértékű órabéreket kérnek, ami nem fér bele az üzlet működésébe.

Nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni, tudás nincs, de mindenki azt hallja, hogy jól lehet keresni a vendéglátásban és brutális órabéreket kérnek. Most azt hallom, hogy az alap napi órabér 3-3500, de legalább 40-50 ezer forintot akarnak a jelentkezők egy napra és plusz a szállás. Régen sem volt ilyen és én sem kapok szállást, ha felmegyek Pestre. Nem értem, miért hiszik azt az emberek, ha ide jönnek dolgozni, akkor nyaralhat az egész család

–  mondta.

„Egy dolgot felejtenek el, ha felröppen a hír, hogy jól lehet keresni, tényleg jól lehet, de sokat is kell érte dolgozni. Aki családot és szabad hétvégét szeretne, az más jellegű munkát keressen. A Balatonon két hónapot kell nagyon dolgozni, de úgy nagyon nehéz, ha idejön egy munkavállaló, akinek még tudása sincsen, de mindent meg akar kapni” – jelezte.

A napokban írtuk meg, hogy a világon elsőként árulnak tücsökfagyit a Balatonnál, ahol megnyitott az ország legnagyobb luxusszállója is.

Kapcsolódó
Egy évtizede megállt az idő az elhagyatott balatoni szállodában
A szobák bevetett ágyakkal még mindig ugyanúgy várják a vendégeket, ahogy azt évekkel ezelőtt elhagyták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik