Újabb fagylaltkülönlegességet álmodott meg Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó kreatív cukrásza, aki „Ciripella” néven megalkotta a tücsökfagyit – írta meg a Sonline.
Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna. Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi
– mondta a balatoni cukrász.
Németországban rovarliszttel már készítettek hasonlót, de egész tücsökkel tálalt változat most úgy tűnik, hogy kizárólag a Vitorlás Fagyizóban kapható. A Ciripella alapja a karamellás, csokis-mogyorós Gianduja fagylalt, amelyet sós karamellás tücsökkel szórnak meg a vendég kérésére. Cukorszórás helyett.
Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt. Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják
– mesélte a lapnak a neves cukrász.
A különleges ízvilág nem idegen Pálfi Attilától. A Vitorlás Fagyizó 28 féle fagylaltja között szerepelt már mentás uborka, hekkes, valamint sajtos-tejfölös lángos fagyi is, ami különdíjat is nyert a Balaton Fagyija versenyen. A Ciripella a 2025-ös versenyre készült, és a zsűri méltatta az egyediséget, valamint a Balatonhoz való kreatív kapcsolódást.
A nyári szezonban újabb meglepetések is várhatók. Pálfi Attila ugyanis nem titkolja: folyamatosan kísérletezik, hogy valami különlegessel lepje meg a vendégeit. Már elkészült a kivi sorbet alapú spenótfagyi, és a nyárra újabb kreációk várhatók.
Ahogy korábban írtuk, idén március elsején megkezdődött a fagyiszezon a Balatonnál és akár ötezer forintba is kerülhet idén a családi fagyizás a Balatonnál. A cukrász egyébként készített már főtt kukoricás fagyit is.