Új típusú baktérium jelent meg a tengervízben: a Vibrio 20 °C feletti,meleg vízben szaporodik. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a Fekete-tenger, valamint a Balti- és az Északi-tenger is kockázatos területnek számít. A baktérium különösen veszélyes a gyermekek számára, és fertőzést okozhat a tengeri herkentyűk fogyasztása során, írta a Maszol.ro a Digi24 hírtelevízió cikkére hivatkozva.
A baktériumok elszaporodnak, amikor a tengervíz hőmérséklete meghaladja a 20 °C-ot, miközben a sótartalom csökken. A Fekete-tengerben például a víz nyaranta gyakran eléri a 26 °C-ot.
A tengervíz felmelegedése kedvez a Vibrio baktériumok robbanásszerű elszaporodásának, amelyek emésztőrendszeri megbetegedéseket okoznak
– figyelmeztetnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szakértői.
A tengerben való fürdés is fertőzéshez vezethet, ha valakinek seb vagy vágás található a bőrén
Ha a kórokozó a véráramba jut, szepszist okozhat, de az esetek 80%-ában gyomor-bélhurut vagy bőrirritáció alakul ki. A szakemberek azt javasolják, hogy a tengeri herkentyűket fogyasztás előtt alaposan főzzük meg. Ha pedig sebbel szeretnénk fürdeni a tengerben, azt vízhatlan tapasszal fedjük le.
A kockázat a következő években is magas marad a globális felmelegedés következtében
A Balti- és az Északi-tenger ugyanígy kockázati övezetnek számít, ezért az innen származó tengeri herkentyűk fogyasztása is ártalmas lehet felnőttekre és gyermekekre egyaránt.
Elsősorban olyan baktériumokról van szó, amelyek magasabb hőmérsékleten és bizonyos sótartalom mellett szaporodnak. Ezért nemcsak tengervízben, hanem sós vizű medencékben vagy más fürdőhelyeken is jelen lehetnek. A tengeri herkentyűk és a nem megfelelően hőkezelt hal fogyasztásánál nagyon figyeljünk oda: élvezhetjük a nyaralást és a szezonhoz kötődő ételeket, de ügyeljünk a vendéglátóhely tisztaságára, az étel kinézetére és szagára
– részletezte Carmen Doroboț infektológus főorvos, és kiemelte, hogy használjuk az érzékszerveinket, ha nyilvános helyen fogyasztunk kockázatos ételeket. Inkább az alaposan átsütött vagy főtt fogásokat válasszuk, mert a hőkezelés elpusztítja a fertőző kórokozókat, köztük ezt a baktériumot is.
