A banán gyorsan barnul, pedig értékes tápanyagai miatt az egyik legkedveltebb gyümölcs. Érdemes tudni, mi áll a jelenség mögött, írta a 168.hu.
Emiatt barnul a banán
A banán gyors barnulásának hátterében egy természetes érési folyamat áll: a gyümölcs etiléngázt bocsát ki, ami nemcsak saját érését, hanem a mellette tárolt más gyümölcsökét is felgyorsítja.
Éppen ezért érdemes figyelni arra, mivel együtt tartjuk, például az alma vagy a körte jelenléte felgyorsíthatja a folyamatot. A banán héjának színváltozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyümölcs fogyasztásra alkalmatlan lenne, sőt: a barnulás során a keményítő egyszerű cukrokká alakul, amitől édesebb és könnyebben emészthető lesz.
Ha ezt teszed, nem barnul a banán
- Egy praktikus trükk ugyanis hatékonyan lassíthatja a banán gyors érését: csupán annyit kell tenni, hogy a gyümölcs szárát alufóliába tekeri. Ez mérsékli az etilén felszabadulását, amely a gyors érés fő oka.
- Ugyanezen az elven segíthet az is, ha a banánt hámozatlanul zárható üvegbe helyezed, majd sötét és hűvös helyen tárolod.
Mint arról beszámoltunk, elhárult a legfőbb akadály a banánbor készítéséhez, valamint arról is hírt adtunk, hogy aranyáron mérik a lila banánt a szegedi piacon.

