Kertünk-Portánk

Így csináljuk, ha nem szeretnénk, hogy rémálom legyen a fugatisztítás

Ha létezik a takarításban "nagyon nem szeretem" munka, akkor a fugatisztítás biztos, hogy az. Tegyünk egy kísérletet, hogy könnyebb legyen!

Míg a csempe és a járólap megtisztítása viszonylag egyszerű, a fuga már jóval nagyobb feladatot jelent, felületén ugyanis sokkal jobban megtapadnak a szennyeződések.

Mivel a felmosás sokszor nem elég ahhoz, hogy a fuga is tiszta legyen, így érdemes erre is mindig gondot fordítani. Biztatásként mondjuk, hogy akkor sem lehetetlen tisztává varázsolni, ha régi elszíneződések csúfítják. Ma már léteznek speciális fugatisztító készítmények, de mielőtt ezekhez nyúlnánk, próbáljuk meg egyszerű, környezetbarát szerekkel.

Padlótisztítás

A padlón rengeteg kórokozó fordulhat elő, ezekre a felületekre, főként az előszobában nem elég egy sima felmosás. Szükséges fertőtleníteni. Többnyire elegendő megoldást jelenthet az ecet (15-20%-os).

5 liter vízhez öntsünk 1 dl ecetet és ezzel mossuk át az adott felületet. Fertőtlenít, szagtalanít (ne feledjük, az ecetszag hamar elmúlik) és eltünteti a vizes foltokat. Amennyiben ragaszkodunk az illatokhoz, úgy bátran csepegtessünk a felmosóvízhez 20-30 csepp illóolajat.

Fugatisztítás

Sokan, sokszor térden állva, fogkefével küzdünk az elmocskolódott fugák tisztításakor, jó nagyokat szippantva a vegyi anyagokból. Kipróbáltunk egy módszert, ami nem csupán természetes anyagokkal tisztít, de elegánsabban is. Legalábbis az első, alapozó munkát követően.

szóda3

Első lépcső – kíméletlenül nekiállni és csak kicsit sikálni

Ezt a lépést csak azok hagyhatják ki, akiknél valóban tiszták a helyiségek fugái.

Hozzávalók

Az alábbi mennyiség kb. 3-4 négyzetméternyi területhez elég. 4 evőkanál szódabikarbóna, 2 evőkanál nátrium perkarbonát (oxigénes fehérítő), 4 dl forró víz (legjobb ha 60 fok feletti, mert a nátrium perkarbonát ennél a hőmérsékeltnél fejti ki a legjobban a hatását), 1 dl ecet

A szódabikarbónát és a nátrium-perkarbonátot keverjük össze és szórjuk a fugára. A forró vízhez adjuk hozzá az ecetet, tegyük egy szórófejes flakonba és fújjuk rá a tisztítókeverékre. Néhány percig hagyjuk a felületen és ezt követően dörzsöljük át. Súrolókefével még látványosabb lesz az eredmény, de mielőtt elriasztunk bárkit is, eláruljuk, hogy ez tényleg nem a gyötrelmes sikálás kategóriája. A teljes csillogás érdekében a művelet végén ecetes vízzel mossuk át még egyszer az adott felületet.

Grout-cleaning

Második lépcső – csakis elegánsan

Ha rászántuk az időt és az alapos tisztítással rendbehoztuk fugáinkat, akkor most már elég 1-2 hetente elvégezni a következő műveletet.

Hozzávalók

7 csésze víz, 1/2 csésze szódabikarbóna, 1/3 csésze citromlé, 1/4 csésze ecet

Az összetevőket egy szórófejes flakonba töltjük és fújjuk végig a fugákon és töröljük, picit dörzsöljük át.

Nem művészet, inkább okos praktika: így lehet egyszerűen tiszta otthonunk és fugánk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik