Kertünk-Portánk

Ne tüzeld el a régi, szuvas teknőt! Készíts belőle hintaszéket!

Megálmodni, kettévágni, felrajzolni, kivágni, égetni, pácolni, összerakni, fellógatni a helyére és kész.

Ennyi röviden a munkafolyamat, melynek során a találékony ötletgazda a régi, szuvasodó forrázó teknőből nem tűzifát hasogatott, hanem készített abból két kerti hintaszéket. Rasch László blogján írta meg, miként készült el a dísznek sem utolsó produktum.

Hordóval kezdte az újrahasznosítást

Korábban egy hordóból kreált kis zárható kerti asztal-szekrénykét, majd következett a teknő. Hosszas ötletelés előzte meg az újrahasznosítást, mígnem a hintaszékek mellett döntött a „mester”.

...ez volt. Fotó: Facebook/ Rausch László
…ez volt. Fotó: Facebook/ Rasch László

Mint írta, a kivitelezés egyszerű volt, és nem igényelt nagy pénzügyi beruházást. A teknőn kívül 12 méter lánc, csavarok, kapupánt csavarok és kampók, 2 liter napraforgó olaj, 2 liter lenolaj, két méter távtartó farúd kellett, hogy néhány zsíros kenyér és alkoholmentes sör elfogyasztása közben az ötlet valóra váljon.

Ötezer forintba került a projekt

Ami a ráfordítást illeti: a lánc részben hulladékból, részben családi örökségből, a távtartó farudak lomtalanításból, a 2 liter napraforgó olaj a kamrából „lenyúlva” származott. A láncokat régről megmaradt rozsdátalanítóval maratta le. Mivel a teknő is adott volt, csak a lenolajért, a csavarokért és a munka közbeni fogyasztásért kellett fizetni. Így a bekerülési összeg cirka 2500 forintra rúgott darabonként, ötezer forintból tehát elkészült a látványos kerti bútor.

...ez lett. Fotó: Facebook/ Rausch László
…ez lett. Fotó: Facebook/ Rasch László

A munkafolyamat során dekopír fűrésszel vágta ketté a teknőt, majd az egyik feléből kivágta a teknőre felrajzolt formát, amit a másik felére átrajzolt. Némi csiszolás után felületkezelésként gázzal működtetett disznópörkölővel égette meg a fát. Ezt követően először a napraforgó olajjal, míg másnap lenolajjal kente át, azaz pácolta be az ülőkéket.

Rasch úr a függesztést láncokkal oldotta meg. Ezzel könnyen állítható a szék magassága és a dőlésszöge. A távtartó rudakat – mivel vastagságuk ellenére gyengének találta azokat – tehermentesítette: kapupánt csavart tett beléjük, amire saját készítésű kampót hegesztett.

Megálmodta, fellógatta

A székeket ezt követően már csak a helyükre, a terasz alá kellett akasztania. Az előre kialakított kampókra egy-egy rugó segítségével – melyek korábban egy régi hintaágynál „teljesítettek szolgálatot” – függesztette fel a székeket.

tekno1
…ez volt. Fotó: Facebook/ Rasch László

Hogy is fogalmazott az ötletgazda? Megálmodni, kettévágni, felrajzolni, kivágni, égetni, pácolni, összerakni, fellógatni a helyére és kész.

És valóban ennyi az egész. Gratulálunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik