Kertünk-Portánk

Álomházak erdőn, mezőn, hegyen, dombon és vízen – Te melyiket választanád?

Nehéz lesz a döntés, de érdemes eljátszani a gondolattal. Pazar építmények a nagyvilágból és hazánkból - sok fotóval és videókkal.

Néhány internetes oldal segítségével összegyűjtöttünk olyan otthonokat, melyek alapjaiban különböznek a nagyvárosi panelektől, de a zöldterületi társasházaktól is.

A budgettravel segítségével kukkantsunk be először két tengerentúli lakba. Az alábbi képen egy Michigan-tó partján álló otthon tárul elénk.

hobbitvilag1

A következő házat szintén Amerikában, Nyugat-Massachusetts közelében álmodták meg. Különös romantikája, hogy a Tyringham-völgy négyhektáros parkja még plusz felüdülést is nyújt testnek és léleknek.

hobbitvilag5

A Kanadával határos Montana megyében lévő hobbitház arról is nevezetes, hogy az odavezető erdős-mezős útszakasz esténként pompás fényben tündököl. Úgy hisszük, egy ilyen háznak kijár a díszvilágítás!

hobbitvilag6

Ugyancsak a budgettravel segítségével ruccanjunk át Európába. Az Egyesült Királyságban, a Lizard-félszigeten áll ez a csodálatos faház az érintetlen természetben, távol a világ zajától.

hobbitvilag4

Franciaország se maradjon ki képzeletbeli utazásunkból. Ez a “vityilló” Marseille és Nizza között kergeti ámulatba az arra járó turistákat, akik meg is szállhatnak itt.

hobbitvilag3

A Kassa melletti Hernádszentistvánon nem mindennapi házikót építettek néhány esztendeje. Az ökoházat kizárólag természetes-, illetve újrahasznosított anyagokból készítették. Szabó István, az építmény megálmodója a ház tervezésénél Gandi filozófiáját követte, vagyis csak olyan anyagokból építkeztek, melyek 20 kilométeres körzeten belül megtalálhatóak. A részleteket elmeséli nekünk az alábbi rövid videóban.

Erről a Walesben épített házról korábban mi is írtunk. Szalmabálákkal szigetelték, természetes és újrahasznosított anyagokból épült, és ahogy a tulajdonos nyilatkozta: bárkinek megadatik, hogy rászánja magát egy környezetbarát otthon megépítésére.

hobbitvilag7

A fromthegrapevin oldalán is találtunk szemet-lelket gyönyörködtető különleges házakat. A vízből kimagasodó sziklán készült ház Szerbiában látható. 1968-ban fiatal sportolók találták ki a projektet, s nem kevés munkával megvalósították álmukat. A folyóban a zajt csak a víz örvénylése okozhatja, de elmondhatjuk, hogy ez a ház a szó szoros értelmében a nyugalom szigete.

hobbitvilag9

A svájci Vals idegenforgalmi látványossága ez a modern vonulatokkal felvértezett porta, melyet egy valóban kreatív építész tervezett és valósított meg. Teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a környékbeli hegyekre. A lakótérbe rövidke föld alatti alagúton jut be a pihenni vágyó turista.

hobbitvilag8

Casa do Penedo. Ez a neve a „csodának”, mely Portugáliában a Fafe-hegység sziklái között díszíti a természetet. Belseje rusztikus, mellette pedig kicsinyke és a hely szelleméhez idomuló tavacska is található. Minderről van egy rövid videónk.

Ez pedig álmaink otthona lehetne az erdő kellős közepén: a ház egy vasúti kocsira – mások szerint lovak vontatta kocsira hasonlít. Olyan, mintha utaznánk, mégis egy helyben állunk, pihenünk, szívjuk magunkba a friss levegőt. Ettől a miliőtől tökéletesebb helyet aligha találunk relaxálásra!

wagon16

A fromthegrapevine segítségével tekintsünk be még egy távoli országba, Japánba. A fromthegrapevine segítségével tekintsünk be még egy távoli országba, Japánba. A fantáziadús portát Terunobu Fujimori építész tervezte, és Hokuto városában található.

hobbitvilag10

 

Végül, de nem utolsó sorban pihenjünk meg kis hazánkban. Magyarországon ugyan kevés a dombház, ami viszont megépült, az maga a kényeztető valóság. Baranya megyében, a Bakonyán lévő építmény körül minden van, mi szem-szájnak ingere: patakból dusszasztott úszótó, saját erdő, hinták, s benne négy szoba és fantasztikus energiák. Építését és a házat maga a tulajdonos mutatja be az alábbi rövid videón.

Reméljük sikerült választaniuk a kínálatból, vagy legalább feltöltődtek lelkileg, hogy vannak még csodák az építészet területén a mai világban. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik