Kertünk-Portánk

Hogyan válhatunk boldog hobbifarmerré?

Ha vidéki gazdálkodásodat tervezed, ne feledd: ez nem kényszer, hanem életforma. Elhivatottság, hogy a későbbiekben élvezhesd a farmerkedés szépségét.

Ha most ezeket a sorokat olvasod, akkor az két dolgot jelenthet: vagy most kezded a vidéki életet, vagy még gondolkodsz rajta. Valljuk meg, hogy ez máris nagyszerű dolog! Persze ha még soha nem próbálkoztál kertészkedéssel, ha még nem tartottál állatokat, akkor talán még a gondolat is nyomasztónak tűnhet: hogyan kezdd el? A kérdések sokasága teljesen rendben van, sőt, talán jó is, mert azt jelenti, hogy egy leendő, lelkes hobbikertész vagy.

Néhány  ötlet és tanács egy leendő hobbifarmernek

1. Először is: kezdd kicsiben
Bármilyen elszánt vagy, ne „markolj” egyszerre sokat. Ne akarj mindjárt 3-4 féle állatot tartani, főleg ha még egy nagy kert gondozása is vár rád. A nagy projektet szedd szét évekre, így több esélyed lesz a sikerre, és kevesebb hibát követsz el.
2. Ne várd, hogy azonnal nyereséges leszel
Tekintsd úgy az első évet, hogy a hobbidért csinálod, csak azért, mert szereted. Meglátod, már az is igazi boldogság lesz, ha az első paradicsomot leszeded, és nem azért, mert nem kerül pénzbe, hanem azért, mert Te gondoztad, a Te munkád eredménye.

Fotó: wikimedia.com
Fotó: wikimedia.com

3. Olvass szakirodalmat
Sok könyv van az üzletekben hobby-gazdálkodás témában. Nézelődj és válassz kedvedre valót!
4. Beszélj más, a gazdálkodásban jártas emberekkel
Az olvasás mellett nagyon sok hasznos tanácsot adhatnak azok az emberek, akik már évek óta gazdálkodnak. Lehet, hogy épp a szomszédod is az, úgyhogy bátran kérdezd! A legjobb tanácsokat és titkokat így gyűjtheted be.
5. Csináld magad
Ha megtanulod „megmenteni” a dolgokat, rengeteget spórolhatsz. Egy kertes házban szinte minden feleslegesnek tűnő apróság felhasználható. Ötletelj, és találd ki, mi, mire jó, ne rohanj mindenért az üzletbe.

Fotó: wikimedia.com
Fotó: wikimedia.com

6. Légy kitartó és elkötelezett
Bármilyen felkészült is vagy, a természet nem mindig igazolja vissza a tudásodat. Jó, ha tudod: a hobbi-kertben sem megy minden gördülékenyen. Kitartónak kell lenned! Vedd fel a ritmust, alkalmazkodj a körülményekhez és adj magadnak időt! A gyümölcs pedig hidd el, leesik a fáról, ha megérett!
7. Kisebb elvárás, nagyobb öröm
Ne aggód túl a dolgokat! Ha éppen kecskéket tartasz és látva, hogy a szomszéd kertjét legeli, Te azonnal intézkedsz, ez rendben van. De ne gondold, hogy azért, mert hobbifarmer vagy, minden percedet, pihenésre szánt idődet az állatoknak kell szentelned. Kezeld felelősséggel, ugyanakkor könnyedén az állatokkal való foglalkozást, mert ellenkező esetben előbb-utóbb terhes lesz számodra ez a fajta életvitel.

Bárhogyan döntesz, bármit is tervezel vidéki gazdaságodban, ne feledd, itt mindent csak örömmel és szeretettel lehet csinálni. Ha csak virágokkal szeretnél foglalkozni, akkor csak virágokat ültess.

Élvezd a kertet, élvezd a föld illatát a magad módja szerint. Egyszerűen, érezd jól magad!

 

Olvasói sztorik