Kertünk-Portánk

9 érdekesség, amit a napraforgóról tudni érdemes

Gyönyörű virág, ízletes magok, de vajon mi van a háttérben?

Gyakran rácsodálkozunk a pompás napraforgó ültetvényekre, jókat szotyizunk pirított magjából, most pedig a countryliving segítségével megtudhatjuk, hogy a madarak az embernél is jobban szeretik, és mintegy 70 fajtája ismert.  

1. Minden napraforgó több ezer pici virágból áll. A sárga szirmok és barna „központok” egy-egy virágot jelentenek. Egy nagy napraforgó tányérban akár 2000 darab is lehet.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

2. Ha a lakásban szeretnénk gyönyörködni benne, és vázába szeretnénk tenni, akkor kora reggel szedjük le a kertből, mert délutánra összehúzódik a tányérja.

3. A napraforgó őshazája Észak-Amerika, mintegy ezer éve háziasították. Az emberiség gyorsan felfedezte, hogy nem csupán a virágja szép, és pirított magja finom, hanem megtapasztalták, hogy étolaj nyerhető belőle. 2014-ben 1,7 millió hektáron ültettek napraforgót az Egyesült Államokban, többségét Észak-Dakotában.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

4. A napraforgó magja a madarak kedvenc eledele. Tollas barátaink tőlünk is jobban kedvelik, és ezt a kerti madáretetőkben főleg a téli hónapokban mindannyian megcsodálhatjuk.

5. Egy napraforgó átlagosan 1000-2000 magot tartalmaz. Ha egy napraforgó tányér magjait megpirítjuk, jó ideig szotyizhatunk abból.

6. Jelenleg mintegy 70 féle napraforgó fajta ismert a világon. Mind a görög szóból származó Helianthus nemzetséghez tartozik, de az egyes fajták formája egészen eltérő lehet. Vannak, ahol a mag kevesebb és a sárga szirom hatalmas, és fordítva is lehet ez.

7. A napraforgó szó jelentése annyit jelent, hogy fordul a Nap. Jól megfigyelhető a hatalmas napraforgó táblákban, hogy a tányérok valóban mindig követik a Nap állását.

napraforgo3

8. A legmagasabbra Németországban nőtt a napraforgó. A rekordot Hans-Peter Schiffer gazda tartja, akinek birtokán 9 méter magasra nyúlott a növény szára.

9. Tudományos kutatások szerint a napraforgó csökkenti a nukleáris sugárzást, nedveivel felszívja a toxinokat. Japánban a Fukushima atomerő katasztrófája után például a környéken napraforgó ültetvényeket telepítettek.

Címfotó: Wikimedia Commons

A nyár legsárgább színfoltjai: gyönyörű napraforgó tábla Eger határában
Mindeközben kiderül az is, miért forognak a napraforgók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik