Virágzó vidékünk

Elkészült a legszebb magyar videó a napraforgók földjéről

Molnár Roland az elmúlt hetekben több meseszép felvétellel is elkápráztatott minket, egyebek között a Somló-hegyről és a Balaton-felvidékről is érkeztek tőle madártávlatból készült felvételek.

A fotós hétfőn töltötte fel YouTube-csatornájára a legújabb videóját, melyen a Magyarországon legfontosabb és egyben legnagyobb területen termesztett olajnövény, a napraforgó földjét mutatja be a Vas megyei Uraiújfaluban.

Miért forog a napraforgó?

Mint azt már tudjuk, a napraforgó képes olyan mozgásra, ami követi a Napot az égen. Már több ezer éve rácsodálkozhattak erre a nem mindennapi jelenségre, de egészen 2016-ig senki nem jött rá, hogy mi irányítja ezt a folyamatot.

A kutatók több kísérletet is elvégeztek. A vizsgálatok során azt látták, hogy a napraforgó szára az egyik oldalon gyorsabban növekszik, mint a másikon. A reggeli időben egyes gének sokkal nagyobb számban működtek a szár kelet felé eső részén, majd délutánra ez megfordult. Mindezek ismeretében elmondhatjuk, hogy először a szár egyik oldala nő, majd a másik.

Ez alapján két növekedési mechanizmus dolgozik a napraforgóban: az egyik a növény normál növekedését működteti a rendelkezésre álló fény függvényében, a másik pedig a belső, cirkadián ritmus szerinti növekedés, ami a szárat egyik majd másik irányba hajlítja- olvashatjuk a szertár oldalán.

A nyár legsárgább színfoltjai: gyönyörű napraforgó tábla Eger határában
Mindeközben kiderül az is, miért forognak a napraforgók.

Miért kell a Nap felé fordulni?

A kutatók azt is észrevették, hogy a kelet felé fordult napraforgók reggelente hamarabb felmelegednek és emiatt ötször annyi rovart vonzanak a virágzatukhoz, mint a nyugat felé fordult társaik. A Nap felé fordulás tehát egyfajta evolúciós előnyhöz juttatja a növényt, hiszen amelyik a legmelegebb, azt fogják a legtöbben beporozni, így a szaporodási siker borítékolható.

9 érdekesség, amit a napraforgóról tudni érdemes
Gyönyörű virág, ízletes magok, de vajon mi van a háttérben?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik