Virágzó vidékünk

Csodálatos Magyarország: magával ragadó videó készült a Somlóról

Alig néhány napja számoltunk be Molnár Roland Balaton-felvidékről készített drónvideójáról, a fényképész újabb alkotással jelentkezett, ezúttal a Somlót kapcsa lencsevégre madártávlatból.

A Somló a Marcal-medence keleti szélén található 431 méter magas vulkáni tanúhegy. Nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte – írja a Wikipedia.

A térség híres borvidékéről, amely a maga nemében a legkisebb az országban, jelenleg mindössze 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást.

A somlói bor Magyarország határain túl napjainkban gyakorlatilag ismeretlen, viszont a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini.

Molnár Roland háromperces videója a szőlőültetvényektől a tanúhegyen át egészen a várig a térség minden szépségét bemutatja, és egészen egyszerűen nem lehet betelni vele.

Olvasói sztorik