Kertünk-Portánk

Konyhakert díszíti a döngölt földház tetejét

A 230 méter hosszan elnyúló, „kanyargós”, döngölt házsor egy hatalmas farm közelében épült Ausztrália dél-nyugati részén.

Az olasz születésű, Ausztráliában élő Luigi Rosielli és csapatának Greet Wall of W.A. (Nyugat-Ausztrália nagy fala) elnevezésű projektje a Building of the Year 2016 (Az év épülete 2016) versenyben kategóriájában a legjobbnak bizonyult – írta az arcspace.com.

ausztralhaz3

Persze nem véletlenül! A döngölt földből épült ház a természetes anyagok használata miatt fenntartható építészeti megoldás, ráadásul Roselli bebizonyította, hogy egy földház is lehet esztétikailag lenyűgöző.

ausztralhaz1

A 12 lakásból álló objektumi vasban gazdag, homokos agyagból – vörös földből – épült, mely tökéletesen szigetel, így hűti a belső tereket ezen a forró, szubtrópusi éghajlatú területen Nyugat-Ausztráliában.

ausztralhaz2

Rosielli szakmai csapata fenntartható, szén-dioxid semleges építészeti gyakorlat alkalmazásával épít klíma nélküli házakat energiahatékony megoldások alkalmazásával. A földházak esetében a föld hőtömege segít megtartani a belső terek természetes hűvösségét.

ausztralhaz6

A 12 ház mindegyikéhez kis teraszok és kertek tartoznak. A legnagyobb megművelhető terület a tetőn kialakított közös konyhakert, ahol a lakók kedvükre ültethetnek, kapálhatnak és locsolhatnak, majd a terméssel élvezhetik munkájuk gyümölcsét.

ausztralhaz4

Fotók: Edward Birch

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik