Nem csupán hasznos, de kertünk éke is lehet a fűszerspirál

A kiskertek igen hasznos része lehet a fűszernövényes ágyás, hiszen az itt termő növények díszítenek is, de a konyhában is jó hasznukat vesszük.
Kapcsolódó cikkek

Ha szeretnénk, hogy kertünkben legyen egy illatos sziget, amit friss fűszerek és gyógynövények gazdagítanak, akkor a legjobb választás a fűszerspirál.

Előnyei többek közt,hogy kis helyen elfér (2-5 m2), fenntartási igénye csekély és a növények jól megközelíthetőek. Lehet önállóan vagy egy veteményeskert részeként is létesíteni.

Fotó: mooseyscountrygarden.com

Fűszernövényeink változatos talajviszonyok között fejlődnek megfelelően, ennek kialakítására a fűszerspirál megfelelő tájolásával és növények elrendezésével van lehetőség. A nívóskert a következőket tanácsolja:

Fotó: outdoorliving.com
Fotó: outdoorliving.com
Fotó: mooseyscountrygarden.com
Fotó: mooseyscountrygarden.com
Fotó: youtube.com
Fotó: homedesign.com

Hogyan építsük?

Fotó: outdourliving.com

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.

Fotó: fabartdiy.com

A fűszerspirál építésről itt találtok videót, beültetéséről pedig itt.