Kertünk-Portánk

Miért nem bólogat feketén az eperfa lombja?

Az úthálózat korszerűsítésének az eperfák jó része áldozatul esett.

„Feketén bólogat az eperfa lombja” – írta Arany János a Családi kör című versében, ami azt mutatja, hogy már az 1800-as években is ott díszlettek ezek a pompás fák a falusi portákon.

Kínából érkezett

A kínaiak halálbüntetéssel sújtották azt, aki a selyemkészítés titkát ki próbálta csempészni az országból, ám a titok mégis kiszivárgott, s vele együtt az eperfa is vándorútra indult. Európát a 6. században érte el. Magyarországon a 19. században sokan foglalkoztak hernyóselyemmel, épp ezért igen sok eperfát ültettek az országba, ám a valaha gazdag eperfaállománynak már csak töredéke található. 

A bokron termő szeder mellett, az egyre inkább eltűnőben lévő eperfa termése, a faeper a legtöbb esetben szederként ismert. Az eperfán lévő érett termés húsa lágyabb, íze kevésbé markáns, mint bokron termő társáé. Leggyakrabban fehér és sötétlila gyümölccsel találkozhatunk az eperfákon.

eperfa3

A vándorok eledele volt

Az országutakat szegélyező eperfasorok hosszan tartó érési idejük alatt sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet, nyújtottak számukra táplálékot. A zömében kiirtott fákat ma már alig-alig lelhetők fel.

Az eperfa régóta kedvelt táplálékforrása mind az embereknek, mind az állatoknak. A madarak a fáról csipegetik az érett termést, de a túlérett szemek hamar és könnyen lepotyognak, épp ezért sokan nem szeretik, ha a kertjükben, utcájukban eperfa áll, mert bizony nagyon szemetel, amikor érik a gyümölcse.

Családi házak dísze is lehetne

Egy-egy eperfa szép lombkoronájával a családi házak, kertek dísze is lehetne, nem beszélve hasznosságáról. Gondozást szinte nem is igényel. Gyümölcsének termése tápanyagban gazdag: 4 g fehérjét, 113 g szőlőcukrot, 8 g organikus sót és 7 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Ezt írja a Wikipédia

Az eperfa növénynemzetségébe mintegy 100 faj tartozik. A fehér eperfa Kínából, a fekete eperfa feltehetően Közép-Ázsiából származik. Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt. Az úthálózat korszerűsítésének sajnos az eperfák jó része áldozatul esett és nem mindenütt sikerült megtalálni azokat a fafajokat, amelyek a célnak a legjobban megfelelnek. Pedig a pihenőhelyek, a benzinkutak, a rakodórámpák fásítására az eperfák ma is fölöttébb alkalmasak lennének.

A gyümölcsén kívül az eperfa levele is fogyasztható. A szőlőlevélhez hasonlóan tölthető, gyógyteákat is gyakorta készítenek belőle. A hagyományos kínai orvoslásban az eperfa gyümölcsét a vese tisztítására, fáradtság, vérszegénység  kezelésére használják. Ezen kívül székrekedés és szédülés esetén is gyakorta adnak a betegnek faepret.

eperfa1

Pálinkája világbajnok

Az eperfa termése főleg frissen, fáról szedve fogyasztható. Néhány óra után már romlékonnyá válik, így nem nagyon főznek vele, bár készíthető belőle gyümölcsleves, lekvár vagy szörp, sőt gyakran készítenek belőle pálinkát is. 2009-ben a magyar pálinkafőző mesterek ezzel a specialitással az Egyesült Királyságban négy aranyérmet értek el az égetett szeszek londoni világversenyén.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik