Kertünk-Portánk

Tegyük a kolbászt nyáron a kandallóba – A legkiválóbb tároló

Meleg napokon sokan küzdenek azzal, miként őrizzék meg a kolbász állagát, minőségét.

A családi házak hűvös kamrája megfelelő, de például a lakótelepeken nehezebb erre megoldást találni – írta a beol.hu.

Péli István, a 2014-es csabai kolbászkirály például náddal fedett vályogkamrában tartja portékáját, mert a nád a párát beszívja, a vályoghoz hasonlóan remekül szigetel, a meleget nem ereszti át. A több versenyt nyert kolbászkészítő a sötét kamrában átlósan két huzatnövelővel is biztosítja a terméknek a megfelelő hőmérsékletet. A kolbász száradásához nagyban hozzájárul, hogy a szabadba, széljárta, fedett teraszra is kirakja, de hűtőbe, fagyasztóba sosem tesz kolbászt.

kolbasz2

Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács szerint a legjobb természetesen a hűvös, jól szellőző vályogkamra, de ha nincsen, mást kell kitalálni. Ő azt javasolja, hogy a legalább három hónapos, már beérett vastagkolbászt a legcélszerűbb levákuumozni, ezután zsír- vagy újságpapírba betekerni, mert a paprika abszolút nem szereti a fényt. A fagyasztóba tett portékát két-három hónapnál ne tároljuk a fridzsiderben, mert a kolbász veszít az élvezeti értékéből.

kolbasz3

A régi öregek a meleg beálltával – ha már nem volt elég hely a kamrában – papírba csomagolva csempekályhába, kandallóba is tették a vastagkolbászokat. Ez a megoldás nyáron valóban kiváló, hiszen a kolbász hűvös, sötét helyen van, és a szellőzés is megoldott.

A lap megjegyzi: Békés megyében a tárolás nem gond. A térségben inkább az a „probléma”, hogy olyan finom kolbászok készülnek, hogy mire jön a nagy kánikula, elfogy a készlet.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik