Kertünk-Portánk

Élet a csekkeken túl – Hogyan építs házat 300 ezer forintból?

A szorgalom és a kitartás is lehet fizetőeszköz.

A Nógrád megyei Csobánkapusztán 2016. augusztus 25-28. között a vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek jönnek össze, erősítve egymást a rendezvény szlogenjével:

Költözz vidékre és kezdj új életet!

haz1

A közelgő Gyüttment Fesztiválon a 100-nál is több program között egy bizonyára sokakat érdeklő fórumon is részt vehetnek a látogatók, akiknek elmesélik, lehet-e építeni házat 300 ezer forintból?Az invitálóban ezt írják:

Házat építeni 300.000,- Ft-ból? Lehet bizony, a pénz miatt ne maradj városlakó! Sőt, pont amiatt ne maradj! A szorgalom és a kitartás is lehet fizetőeszköz. Barátaimmal három és fél éve hagytuk magunk mögött a várost. Négy és fél hektáros kis gazdaságunkban van erdő, kaszáló, sokféle haszonállat, saját magunknak ásott kút, néhány kis lakó- és melléképület, nincs viszont hitel, közmű, aszfaltút, traktor és sárga csekk. Még bőven van hova fejlődni, de úgy érzem, jó irányba tartok. A Gyüttment Fesztiválon arról tervezek beszélni, idáig hogyan jutottunk el. Előadásom során főleg a kiköltözés mikéntjére, és ennek anyagi oldalára koncentrálok, de mivel tavaly is tartottam már hasonlót, néhány szóban tervezem összefoglalni azt is, hogy azóta mi változott, az esetleges visszatérő vendégeknek. Nem állítom, hogy az összes jó válasz a tarsolyomban van, vagy hogy mindent utánam kéne csinálni, de a saját tapasztalataimat meg tudom osztani. Az előadás után szívesen elbeszélgetek bárkivel, tapasztalataim szerint ez legalább olyan fontos.

Fotók: gyuttmentfesztival.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik