Kertünk-Portánk

Eltűnt a boltok polcairól kedvenc almánk, a Jonatán

Az édesszájú Európa nem kedveli a magyar kedvenceket, gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne.

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold – írja közleményében a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. (MKSZN).

A nemzetközi trend és a termesztési nehézségek kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat

Az MKSZN szerencsére megőrizte a hagyományos magyar almafajtákat és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvelt típusokhoz az érdi faiskolában.

Pink Lady alma
Pink Lady alma

A zamatos Jonatán alma minden magyar ember számára ismerős, hazánkban máig jó az imidzse. Pár évtizede mégis nyomtalanul eltűnt az áruházak kínálatából ugyanúgy, mint a híres Batul, a Starking vagy a Húsvéti Rozmaring. Helyüket három másik – európai piacon domináló – fajtakör foglalta el a gyümölcspultokon:  a hazai termesztés 30%-át adó Golden, a Jonagold és a legkorábbi szüretelésű Gála.

Mint kiderült, az egykori magyar almatermesztést meghatározó fajta azért szorult ki a kereskedelemből, mert az nem teljesített jól az exportpiacon. Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben, szemben a hazai – savanykásabb ízvilágot kedvelő – almafogyasztói szokással.

Idared alma
Idared alma

Ezen túl a Jonatán termesztési tulajdonságai sem túl kedvezőek, hiszen ez a fafajta nagyon érzékeny a gombabetegségekkel szemben, ezért intenzív növényvédelmet igényel. Az almafajta eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy a termék akár 12 hónapon keresztül jó minőségű maradjon.

Mi az új, divatos almafajták mellett fontosnak tartjuk a hagyományos fajták előállítását is, amelyet elsősorban a nem árupiacra termelő gazdaságok, hobbi kertészek számára ajánlunk. A magyar piacon korábban népszerű, jó ízű fajtákat kár lenne elfelejteni, ráadásul az újfehértói Smart Fresh tárolástechnológiával a gyümölcsök akár egy éven át frissen tarthatók – mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

A tendencia szerint a felkapottabb fajtákról néhány év után sokszor kiderül, hogy nem jó adottságokkal bírnak, illetve a lakosság nem kedveli meg őket, így azok kikopnak a termelésből. A hagyományos almafajták azonban egyszer már beváltak, és most ritka különlegességnek számítanak, mert a többi faiskola a kisebb megtérülés miatt nem szívesen foglalkozik velük.

Starking alma
Starking alma

Keresik a savanykásabb ízvilágot

A nemzetközi igények mellett a hazai piac persze továbbra is keresi a savanykásabb ízvilágot, ezért itthon nagy területen és mennyiségben termesztik az Idaredet. Ez a típus ízében közelít a Jonatánhoz, de a három fajtakörnél mégis savanykásabb, ezért itthon jól értékesíthető, ráadásul kedvezőek a tárolási tulajdonságai is. A szaporítóanyaggal foglalkozó intézet természetesen teljes palettával rendelkezik az új fajtákból is.

Címfotó: Jonatán alma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik