Kertünk-Portánk

Rossz szemmel nézik az ágaprító kertészt

Itt a fűtési szezon, a bevált praktikus tanácsot érdemes elfogadni.

A Vas megyei Kétvölgyben élő Báhidszki Márton a Facebookon tette közzé tapasztalatait és az általa készített fotót egy hengerkéses ágaprítóról, melyet egy kis fa kivágása után helyezett üzembe.

Jól látható – írta –, hogy az ágakból, amiket nem érdemes vagy nem is lehet kézzel aprítani, mennyi apríték keletkezik. Ez tökéletesen alkalmas tüzelésre, sőt a tapasztalatok szerint a hatásfoka veri a sima fáét, mivel az egész tömeg képes átizzani és órákig ontani a hőt. Ez egyetlen kicsi fa volt, abból két láda apríték lett, mellyel egy nagy házat 10 fokról 20 fokra lehet felfűteni.

A környéken élők közül néhányan mint egy csodabogárra, úgy legyintenek a férfira, mert szerintük a kis ágakat a fa kivágása után ott helyben fel kell gyújtani.

gally2

Báhidszki Márton teljesen másként gondolja, sőt leírta: az apríték használható díszítésre és komposztnak is kiváló. Ez utóbbiakat már nem is mondja a szomszédoknak, mert mint fogalmaz:

ekkor már tényleg ufónak néznének.

Az elektromos ágdaráló egyébként egyre népszerűbb, ezt támasztja alá, hogy a Facebook-bejegyzés kapcsán sokan érdeklődtek a szerkezetről. A kertművelők arra esküsznek, hogy kiváló komposzt keletkezik így, csak legyen hozzá elég gally. Íme használati útmutatója:

Címfotó: Báhidszki Márton

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik