Kertünk-Portánk

Így teleltessük át kedvenc növényeinket

A jó kertész a hűvös hónapokra sem hagyja magára a kertet.

A fák ültetésének szezonja november elejétől egészen az erősebb fagyokig tart. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni a tartós hideg beállta előtt, hogy frissen telepített növényeinknek  télen se essen baja.

A kertekben és az ültetvényeken decemberben lelassul az élet, ezért a fás növények téli időszakát mély nyugalmi állapotnak nevezzük, amelynek időtartama fajonként változó. A körültekintő kertész ilyenkor sem hagyja magára teljesen a kertet, az ültetvényét, mivel sokféle kellemetlenség és kár következhet be az időjárás, a károsítók és kórokozók fellépése miatt  – hangsúlyozza Makay Miklós, a a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. kertészeti szaktanácsadója.

Felhantolás és a törzsek védelme

fafelhantolas

A téli időszakban a frissen ültetett facsemeték könnyen kiszáradnak, ezért tövüket érdemes földdel felhantolni, amely segíti megőrizni a talaj nedvességét. Ezzel egy időben a törzsre rágcsálók elleni törzsvédőt (hálót) kell felerősíteni, amely védelmet nyújt a nyulak és őzek károsításával szemben.

fatorzs2

Lemosó permetezés

A szüret utáni növényvédelem ugyanolyan fontos, mint a tenyészidőszak alatt elvégzett védekezések, hiszen a kártevők egy hirtelen jött enyhe időjárás alkalmával gyengíthetik a fákat, és ezzel a következő évi termést is. A termő ültetvényeket ezért célszerű réz tartalmú őszi-téli lemosó permetezéssel védeni, amit mindig száraz, szélcsendes időben végezzünk, hogy csökkentsük a szer sodródásának veszélyét, ugyanakkor növeljük megtapadásának esélyét.

fatorzs

Mészfesték a törzsekre

Napsütéses, de hideg téli napokon a fák kérge napközben felmelegszik és estére lehűl. Az erős hőingás és a jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg hosszanti irányban megreped. A kéregpederések nemcsak csúnyák, de utat nyitnak a sebparazita kórokozóknak, taplógombáknak is, ezért a korán fakadó fajok – például a kajszibarack, őszibarack, mandula – törzsét, ha módunkban áll, fessük be mészfestékkel, amellyel késleltetjük a felmelegedést és ezáltal megakadályozzuk a kéreghasadást.

Becsomagolás

Az ősszel ültetett, és kiszáradásra érzékeny fákat – elsősorban a mandulát, kajszit, őszit –csomagoljuk be újságpapírba és úgy teleltessük. Rögzítsük a csomagolást, amit elegendő lesz majd tavasszal eltávolítani.

Vadvédelem, rágcsálóirtás

faragcsalo

A téli zavartalan csendben kertünkön átgázolhatnak nyulak, őzek és vaddisznók, amelynek a fiatal fák törzsei és alsó ágai eshetnek áldozatul. Ilyenkor nem árt védekezni a vadkárok ellen és megerősíteni a kerítést, megszüntetni az átjárhatóságot. A vadak mellett egerek és pockok is kárt tehetnek az ültetvényben, ezeket csalétek kihelyezésével érdemes időben ritkítani.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik