Kertünk-Portánk

2017-ben a mogyorós pele az év emlőse

A nyári hőségben az állat álomba merülhet, ilyenkor csak minden 5-10 percben vesz lélegzetet.

A Vadonleső Program keretében – a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve – 2014-ben első ízben hirdették meg az Év emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más hazánkban előforduló őshonos emlős állatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. 2014-ben a sün, 2015-ben az ürge, 2016-ban a denevér volt az év emlőse.

pele2

Az előző év emlősét, a denevért ünneplő 2016. novemberi gálaműsoron jelentették be, hogy 2017-ben a mogyorós pele lesz az év emlőse Magyarországon.

Mogyorós pele

Habár legelterjedtebb pelefajunk a mogyorós pele, félénksége és az erdei peléhez hasonló rejtőzködő életmódja miatt ezzel találkozhatunk a legritkábban. Az állat fej-törzs-hossza 6,5-8,5 centiméter, farokhossza 6,5-7,8 centiméter. Testtömege 15-25 gramm (téli alvás előtt elérheti a 35-43 grammot is). Bundája vöröses-szürkés sárga, hasi része világosabb. Mancsa párnázott, hogy az ágakon futva jól meg tudjon kapaszkodni. A mogyorós pelét dúsan szőrözött farka különbözteti meg a hasonló nagyságú egerektől. Füle lekerekített, viszonylag kicsi. Feltűnően nagy fekete szeme az állat éjszakai életmódjára utal.

pele3

Érdekesség, hogy a mogyorós pele többi rokonától eltérően, különleges módszerrel menekül. Veszély esetén képes elhagyni a farkát borító bőrt és szőrzetet, hogy egérutat nyerjen. Ez a trükk viszont csak egyszer vethető be, ugyanis a csupaszon maradt farkcsigolyákon nem regenerálódik újra a bőr.

Ha nyáron nagy a hőség, az állat nyári álomba is merülhet. Ilyenkor az alvó állat csak minden 5-10 percben vesz lélegzetet, szívverésének üteme a tizedére csökken.

A mogyorós pele megismerését, népszerűsítését és elfogadását célozva az év emlőse program keretében egész éven át tartó ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik