Kertünk-Portánk

Hasznos és kedves segítő a kertben – Ma van a sünik világnapja

Február 2-ika a szúrós kis állatkák ünnepe. Óvjuk őket!

A sünit sokan szeretik, bár kissé szúrós, de mégis kedves állat. Ráadásul nagyon hasznos, hiszen fő táplálékai a rágcsálók, a kártevők és a bogarak.

sun8

Ugyanakkor kedveli a lehullott gyümölcsöket, és bogyókat, ezért azokat a kerteket, ahol sok a gyümölcsfa, előnyben részesítik.

Hedgehog, Erinaceus europaeus

Nappal ritkán találkozni velük, mert ilyenkor elbújnak egy bokor alá, vagy egy odúba, és éjjel indulnak el zsákmányszerző körútra.

SONY DSC

Az időjárástól függően októbertől áprilisig a sün téli álmot alszik.

Hedgehog

A süninek nincs is másra szüksége, mint nyugalomra és egy kényelmes kuckóra ahol majd felnevelheti csemetéit. Ha sünit találunk kertünkben, ne bolygassuk, ne zavarjuk, mert más lakóhely után néz.

African white- bellied hedgehog

Ha megjelenik a kertben, készíthetünk számára kis faládikóból házikót, de ma már állateledel boltban vehetünk számára odút is.

Pygmy hedgehog

A sünit soha ne itassuk tejjel, vagy más itallal, csak tiszta, ne túl hideg vizet tegyünk nekik egy tálkába. A kis süniket orvosi fecskendőből tudjuk megitatni.

Hedgehog in the garden , African pygmy hedgehog

Ha megfelelően gondoskodunk a zavartalan nyugalomról és rejtekhelyéről, a süni jól érzi magát nálunk, és ragaszkodni fog otthonához.

A süniben minden kertész hasznos és egy nagyon kedves segítő társra lel kertjében.

sun6

Fotók: mentalfloss.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik