Kertünk-Portánk

Gyógynövényes recept a sikeres csíráztatásért

Egy régi angol gyógynövényes áztató-recept, amivel gyorsan és sikeresen csíráztathatunk.
Korábban a témában:

Itt a télutó hava, akár elkezdhetjük a palántanevelést is, hiszen konyhakerti mennyiséghez elég lesz a lakás egy kis szeglete is. A korai fejessaláta, karalábé, korai fejeskáposzta, korai kelkáposzta és brokkoli magjait érdemes legkésőbb február végéig elvetni. A magvetésből hat hét alatt serdülnek kiültetésre alkalmas palánták.

Jó, ha tudjuk, hogy a magok alapvetően nagyon szárazak, sok vizet kell felszívniuk, mielőtt megnyílnának.

Fotó: blogrollcenter.com
Fotó: blogrollcenter.com

A magok gyors és egészséges csírázásának titka

Sok növény magja olyan anyagot tartalmaz, amely egy időre meggátolja a csírázást, hogy mindez a legoptimálisabb időbe történjen. Ezért télen nyugalomban vannak és amikor a tavaszi nedvességgel megszívják magukat, akkor a csírázást gátló anyag is kimosódik, lebomlik, akkor kezdenek növekedni.
Persze vannak trükkjeink, hogy „becsapjuk a magot” és megkönnyítsük a dolgot és hogy egy időben kezdjék el a csírázást.

Egy régi angol gyógynövényes áztató-recept összetételét az Okos kertész baráti kör tette közzé:  cickafark, pongyola  pitypang (levél vagy virág), csalán, tölgyfakéreg és kamilla.  A gyógynövényekből 1-1 evőkanállal vegyünk ki, keverjük össze egy műanyag tálba, majd öntsünk rá egy liter forró vizet, takarjuk le a tetejét egy tányérral és hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le és áztassuk bele a magokat.

Különböző növénymagok  áztatási ideje: 

  • káposzta, torma 15 perc
  • különböző retek magok  30 perc
  • cikória, kapor, édeskömény, endívia, póréhagyma, mangold, paprika, petrezselyem,, cékla, fejes saláta, metélőhagyma, paradicsom,
  • vöröshagyma   60 perc
  • sárgarépa, zeller  90 perc

A gyógynövényes forrázatban áztatott magok nemcsak gyorsabban csíráznak, de erőteljesebben fejlődnek. Áztatás során könnyen eltávolíthatjuk a felszínen úszó csíraképtelen egyedeket, az egészségesek megszívják magukat nedvességgel és az edény aljára süllyednek. Áztatás után szedjük konyha törlőpapírra, szárítsuk meg és egy napon belül feltétlenül ültessük el!

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.