Kertünk-Portánk

Gyógynövényes recept a sikeres csíráztatásért

Egy régi angol gyógynövényes áztató-recept, amivel gyorsan és sikeresen csíráztathatunk.

Itt a télutó hava, akár elkezdhetjük a palántanevelést is, hiszen konyhakerti mennyiséghez elég lesz a lakás egy kis szeglete is. A korai fejessaláta, karalábé, korai fejeskáposzta, korai kelkáposzta és brokkoli magjait érdemes legkésőbb február végéig elvetni. A magvetésből hat hét alatt serdülnek kiültetésre alkalmas palánták.

Jó, ha tudjuk, hogy a magok alapvetően nagyon szárazak, sok vizet kell felszívniuk, mielőtt megnyílnának.

Fotó: blogrollcenter.com
Fotó: blogrollcenter.com

A magok gyors és egészséges csírázásának titka

Sok növény magja olyan anyagot tartalmaz, amely egy időre meggátolja a csírázást, hogy mindez a legoptimálisabb időbe történjen. Ezért télen nyugalomban vannak és amikor a tavaszi nedvességgel megszívják magukat, akkor a csírázást gátló anyag is kimosódik, lebomlik, akkor kezdenek növekedni.
Persze vannak trükkjeink, hogy „becsapjuk a magot” és megkönnyítsük a dolgot és hogy egy időben kezdjék el a csírázást.

Egy régi angol gyógynövényes áztató-recept összetételét az Okos kertész baráti kör tette közzé:  cickafark, pongyola  pitypang (levél vagy virág), csalán, tölgyfakéreg és kamilla.  A gyógynövényekből 1-1 evőkanállal vegyünk ki, keverjük össze egy műanyag tálba, majd öntsünk rá egy liter forró vizet, takarjuk le a tetejét egy tányérral és hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le és áztassuk bele a magokat.

Különböző növénymagok  áztatási ideje: 

  • káposzta, torma 15 perc
  • különböző retek magok  30 perc
  • cikória, kapor, édeskömény, endívia, póréhagyma, mangold, paprika, petrezselyem,, cékla, fejes saláta, metélőhagyma, paradicsom,
  • vöröshagyma   60 perc
  • sárgarépa, zeller  90 perc

A gyógynövényes forrázatban áztatott magok nemcsak gyorsabban csíráznak, de erőteljesebben fejlődnek. Áztatás során könnyen eltávolíthatjuk a felszínen úszó csíraképtelen egyedeket, az egészségesek megszívják magukat nedvességgel és az edény aljára süllyednek. Áztatás után szedjük konyha törlőpapírra, szárítsuk meg és egy napon belül feltétlenül ültessük el!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik