Kertünk-Portánk

Egyre hangosabban dobolnak a tavaszváró harkályok

A tavasz közeledtét általában a vonuló madarak megjelenéséhez kötjük, és ritkán gondolunk arra, hogy a nálunk állandó fajok is sokféleképpen jelzik ezt.

A harkályok például egyre hangosabban dobolnak az erdőkben. Csőrükkel másodpercenként akár húszat is képesek ütni. Mivel énekelni nem tudnak, így ezzel a dobolással jelölik ki territóriumukat, későbbi fészekrakó helyüket – olvasható Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán. A Maros-ártérben egyre hangosabban kopácsolnak a harkályok.

Magyarországon, ezen belül a Körös-Maros Nemzeti Parkban is a nagy fakopáncs a leggyakoribb harkályfaj. A Maros-ártérben az utóbbi években rendszeresen találkoznak fekete harkállyal is, és a zöld küllő szintén gyakori harkályfaj arrafelé.

A harkályok a kopácsolást a területkijelölés mellett táplálékszerzésre is használják. Így állapítják meg, hogy van-e élelem a beteg fák kérge alatt. Ha igen, akkor apró lyukakat vájnak, majd horgas nyelvükkel mélyen benyúlnak az üregbe és kiszedik onnan a rovarokat.

Foró: zöld küllő – Wikimedia Commons

A tavaszi területkijelölő dobolásra általában száraz fákat választanak, mert azok hangja messzire elhallatszik. Előfordul, hogy a köztéri parkok fém hulladéktárolóin, vagy bádog lámpatetőkön kopácsolnak, hívogatva párjukat.

Címfotó: birdbarrier.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik