Kertünk-Portánk

Dobd fel a kerted idén babos építménnyel! Szuper ötletek, egyszerű megvalósítás

Ha eddig úgy gondoltuk, hogy csak virágok díszíthetik kertünket, akkor most mutatunk egy-két látványos ellenpéldát.

Az idősebb korosztály számára biztos nem újdonság, hogy elődeink étkezésének egyik fő eleme volt a bab. Nem volt olyan hét, amikor ne került volna az asztalra. A babot ma is szeretjük, hiszen sokoldalúan elkészíthető, másrészt igen egészséges (fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak).

Ha úgy döntünk, hogy helyet adunk kiskertünkben a babnak, akkor a helykihasználás miatt karósbabot érdemes ültetni. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudni, hogy az átlagos terményekkel ellentétben nem széltében-hosszában igényel helyet, hanem függőlegesen, így a karósbabbal kacérkodóknak némi barkácsmunkát is kalkulálni kell az előkészületek során. Ha figyelembe vesszük és kihasználjuk az “bab-építményünk” előnyeit, akkor nem csupán a babtermesztésben lesznek sikereink, hanem különleges, nyári  kerti díszünk, bungalónk is lehet, ami a gyerekeinknek is nagy élmény lehet.

Kapcsolódó anyag >>> Meseszép kerítések fűzfából

A  legismertebb megoldás a gúlaforma

A karósbabnak mindenképpen szüksége lesz támasztékra, melyet a következőképpen készíthetünk el. Fogjunk négy, egyenként 2 – 2,5 méter hosszú rugalmas karót, melyeket egy 70-80 centiméter oldalhosszúságú négyzet sarkaiba szúrunk le. Érdemes bő kétarasznyi mélyre leásni a rudakat, hogy biztos ne forduljanak ki a földből. A négy csúcsot ezután kössük össze, így egy gúlát kapunk. Ha az építmény készen van, jöhetnek a magok, melyekből a rudak külső részére 5-8 darabot ültessünk, félujjnyi (4-5 cm) mélyre.

Fotó: bianoti.com

Ötletek babos építményekre

Fotó: gardinista.com

Alagútban is sétálhatunk

Fotó: gardinista.com

Pergola

Fotó: vacationrentalpics.com

Árnyékos pihenő

Fotó: vacationrentalpics.com

Látványos kapu

Fotó: vacationrentalpics.com

Boltív a kertben

Fotó: the-worlds-catalog

Az ezermesterek valóságos kerti pavilont is építhetnek

Fotó: gardinista.com
Fotó: gardinista.com

Dézsában is jól mutat

Ne felejtsük a kerékpár ötletet sem

Fotó: bianoti.com

Ha kedvet kaptál valamelyik kreatív ötlet megvalósításhoz, akkor érdemes megnézni azt is, hogy milyen gondozást igényel a karóbab. Ha pedig fűzfából szeretnél kerti “pagodát”, akkor érdemes megnézni korábbi cikkünket.

Olvasói sztorik