Kertünk-Portánk

Ötezren gyűjtenek rendszeresen vadon termő gyógynövényeket

A gyógynövények hallatán egy idilli, mesébe illő illatokkal és virágokkal teli világ jut az eszünkbe. De vajon az-e?

A gyógynövény ágazat kihívásairól közölt cikket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, bemutatva a gyógynövények gyűjtésének és feldolgozásának helyzetét, az ágazat fejlesztésének lehetőségeit.

Fotó: Wikimedia Commons

Ötezren gyűjtik a gyógynövényt

A magyar gyógynövényeknek évszázadok óta belföldön és külföldön egyaránt nagy elismertsége van. Az élelmiszer, gyógyszerkozmetika és vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel termékeiben, s az ágazat a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. A gyógynövénygyűjtésben jelenleg mintegy ötezer – elsősorban alacsonyan iskolázott társadalmi rétegekből, valamint az elmaradott régiók munkanélkülivé vált lakosságából származó – ember vesz részt.

Hazánkban 120–130 növényfaj gyűjthető, de ebből a legfontosabb, mintegy 70–80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről. A feldolgozásra kerülő gyógynövényfajok mintegy 70 százaléka vadon termő állományok gyűjtéséből származik. Magyarországon a vadon termő gyógynövények gyűjtése hatósági engedély nélkül folytatható. A nemzeti parkokban történő gyűjtés, valamint a magán- és állami területek szabad „bejárhatósága” azonban engedélyhez kötött.

Fotó: Wikimedia Commons

A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek

Vadgesztenye, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy.

A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztő területe 18 000–21 000 hektárra tehető és évente mintegy 50 fajt érint. Jellemző, hogy a technológiák egy része magas fokon gépesíthető, míg mások speciális gépesítést igénylő nagy kézimunka igényükkel kifejezetten a családi-háztáji gazdaságok növényei.

Termesztett gyógynövényeink

Mustár (fehér+barna), mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, orbáncfű, citromfű, levendulafajok, majoránna, bazsalikom, borsfű, macskagyökér. 2016-ban valamennyi jelentősebb gyógynövény termesztési területe emelkedett.

Az ágazat felemelkedéséhez alapot adhatnak azoknak a folyamatoknak és intézkedéseknek az eredményei, amelyeket a kamara gyógynövény alosztálya, együttműködve a szakmai szervezetekkel és a tagokkal, az elmúlt időszakban elindított. A gyűjtés adminisztratív terheinek egyszerűsítése a vételi jegy bevezetésével  bizonyos gazdasági folyamatok kifehérítéséhez vezettek, másrészt bárkit be lehet vonni a gyűjtésbe, nincs szükség vállalkozásra vagy őstermelői igazolványra.

Foto: Wikimedia Commons

Támogatás

A Vidékfejlesztési Program kertészet korszerűsítése, gyógynövénytermesztés fejlesztése felhívásban 3 milliárd forintos forrást hirdettek meg. Ez az összeg elsősorban évelő gyógynövények telepítésére és az ezzel kapcsolatos, vetés, ültetés, talaj előkészítések költségeire használható fel. Az idei évtől lehetővé vált bizonyos zöldségként szereplő fűszernövényeknél a termeléshez kötött támogatás igénylése. Ami tény: kellő szaktudással és megfelelő gépesítéssel lehetővé válik a gyógynövényekben rejlő értékeink továbbvitele.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik