Elkészítésük egyszerű, töbségük néhány napos áztatás után készen is van. Ha permetezésre használjuk, akkor mindenképpen szűrést igényelnek. Ilyenkor a megmaradt növényi részek egy-egy kapavágás segítségével trágyaként használhatók.
Csalán – általános növénykondícionáló
Kömény – trágyázásra, növekedés serkentésére
Kamilla – gyökérbetegségek, komposztálóban rothadási folyamatok ellen használható. Egy marék száraz kamillavirágot 3-5 napon keresztül 1-2 liter esővízben áztatunk, majd 1:5 arányban hígítjuk, havonta 1-2 alkalommal alkalmazzuk, a komposztálóban havonta egyszer, hígítatlanul.
Fekete nadálytő – sok fehérjét, káliumot, nyálkaanyagot tartalmaz. Paradicsom-, zeller- és káposztatermesztéshez kiváló.
Mezei zsurló – elkészítéséhez legalább 3 hét szükséges, más trágyalevekkel (főleg csalánlével) keverve használjuk. A palánták gyökereit kiültetés előtt néhány órára áztassuk 1:20 hígítású lébe. Talajgombák ellen hatásos.
Gyermekláncfű – 2 kg friss virág és levél szükséges 10 liter vízhez. Tavasszal és ősszel hígítatlanul öntözzük ki, a lombtalan gyümölcsfákat és a bogyósokat 1:5 arányban hígított lével permetezzük. Gyümölcsfák növekedését serkenti, javítja a gyümölcsminőséget.
Hagyma – hagymahulladékból készül, elsősorban más levekkel keverve használatos, 1:10 hígításban. Növények erősítésére, gombabetegségek megelőzésére használják.
Paradicsom – hónaljhajtásokból vagy a fölösleges palántákból készül, havonta 1-szer használandó. Leginkább a paradicsom növekedését serkenti, de kedvezően hat a babra, uborkára, káposztára, petrezselyemre, póréra, vöröshagymára és zellerre egyaránt.
Cékla – 10 liter vízhez 1 kg céklalevelet vagy szárat adunk. Hetente kétszer, 1:10-es hígításban locsoljuk ki. Serkenti a frissen vetett vagy erősen igénybe vett fű növekedését.
Körömvirág – általános növénykondícionáló, a paradicsomra és a káposztafélékre különösen kedvezően hat. 10 liter vízhez 1 kg levelet vagy szárat adunk (mag lehetőleg ne kerüljön bele!). 1:10-1:20 hígításban öntözzük ki, lehetőleg eső után.
Káposztafélék – bármilyen káposztaféle külső leveleiből készülhet, a legértékesebb a kelkáposztából és a leveles kelből készült. Tápanyagban gazdag lé, különösen jó hatású a babra, uborkára, burgonyára, tökre, zellerre és paradicsomra.
(A Kraut & Rüben nyomán) – Kiemelt kép: thespruce.com