Kertünk-Portánk

Lehengerlő látványt nyújtanak a fűzfavesszőből készült alkotások

A fűzfát és a bambuszt már régóta használják a kertekben dekorálás céljából, de egyéb, kreatív alkalmazásának is ezernyi példája ismert.

A fűzfa csüngő ágait semmivel nem keverhetjük össze, egyedisége mellett dekorációs értékét  vesszőinek sárga színezete és leveleinek hosszúkás, vékony alakja még tovább növelik. Szakemberek szerint bármilyen stílusú és típusú kertbe ültethetjük, látványos megjelenése önmagában is szép látványt nyújt.

Ha kreatívak vagyunk, akkor a fűzfa vesszőjét sokoldalúan felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle élő kerítést vagy gyermekeinknek látványos bungallót.

Művészi alkotások fűzfavesszőből
Az Egyesült Királyságban élő, igen tehetséges Judith Needham fantasztikus alkotásokkal kápráztatja el az embereket. A  fűzfavesszőből szőtt,  egyedi darabok nem csupán természetbarát megoldások, de látványban is lenyűgözőek. Judith szeretné tudását átadni a fiatal generációnak is, így az általa szervezett műhelymunkákon a kosárkészítéstől a fűzfestésig, bárki megtanulhatja a szakmát.

Fotó: judith-needhman
Fotó: judith-needhman
Fotó: judith-needhman

Egy másik rendkívüli alkotó, a szintén brit Tom Hare, aki szintén elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, és vallja, hogy a fűzfa végtelen lehetőséget kínál a hétköznapok használati eszköztárában.

Van valami a fűzben, ami nem csupán a természethez való kapcsolódást segíti. Fűzfával dolgozni egyenlő az életformálással. Az illata, a textúrája nem csupán alkotásra inspirál, de balzsam a léleknek is.

Tom munkáját a londoni Kew, királyi botanikus kertben is megcsodálhatták már az őshonos gombák ünnepén.  A fűzfa alkotások több mint három méter magasak, méltóságos légkört adva a botanikus környezetnek.

Fotó: tom-hare
Fotó: tom-hare
Fotó: tom-hare

Trevor Leat munkájával a fűzfestés művészete emelkedik új szintre. Az Egyesült Királyságban több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik. Kisebb kosár- és kerti bútorain kívül híres a fűzfa szobáiról, élet-méretű alkotásairól, amit különböző fesztiválokon csodálhatnak meg az érdeklődők.

Fotó: Trevor Leat
Fotó: Trevor Leat
Fotó: Trevor Leat

Magyarországon is is sokakat elbűvölt már a fűzfonás művészete. A Szandaváralján élő Kállay Ildikót 5 éve “fertőzte” meg fűz, és azóta mesteri szinten fonja a szebbnél szebb kosarakat, táskákat, kalapokat, tikpalotát, és szinte bármit, amire megkérik. Egyre nagyobb lendülettel és kedvvel készíti alkotásait, és álmai között szerepelnek a különleges fűzépítmények is. Igény szerint a faluban vagy kosárfonó tanfolyamot szervez.

Kállay Ildikó

Száraz, melegebb éghajlatokon, ahol a fűz nem érzi jól magát, ott más alternatívákban kell gondolkodni. Ilyen a bambusz. 

Több mint 1000 fajuk ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t. Az átlagos napi növekedés kb. 25–28 cm – írja a wikipédia. A hazánkban is egyre népszerűbb növényeket eredeti élőhelyén nagyon sokrétűen, az élet szinte minden területén hasznosíthatják. Készíthető belőle kerítés, építési állványzat, kerti vagy akár szobai bútor, de még ékszer is.

A fenti bambuszalagút csupán egy lehetőség a sok közül. A bambuszok hazájában akár egy egész falut is megépítenek ebből a csodanövényből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik