Kertünk-Portánk

Felejtsd el a vegyszert! Mutatunk 6 hatékony természetes permetet

A permetezés és a vegyszerek használata nem az egyedüli módszer, ha kiskerti betegségekről vagy kártevőkről van szó, és nem mindig a leghatékonyabb.  Ennek ellenére a legtöbb ember mégis a permetezőhöz nyúl legelőször, ha ilyen problémát észlel a kertben.

Ahogyan nem a permetezés az egyetlen megoldás, ugyanúgy az üzletben megvásárolható vegyszer sem az egyetlen anyag, ami a permetezőbe belekerülhet. Vannak házilag elkészíthető és nagyon is hatékony permetlevek.

Csalánlé

Elkészítése egyszerű, egy-két kilónyi felaprított csalánt kell 10 liter vízben áztatni, felhasználás függvényében különböző ideig. A 12 órát ázott csalánlevet hígítás nélkül szokták felhasználni levéltetvek és atkák ellen. A néhány napig-egy hétig erjesztett  csalánlevet tízszeresére felhígítva kell használni, mint levéltrágya, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szer.

Jó tudni: a csalán erjedéskor iszonyatosan büdös, emiatt már az elején adjunk hozzá macskagyökér-kivonatot, vagy kőport (a zeolit kertészetekben kapható természetes anyag). Később is lefedve tartsuk átható szaga miatt. A lé hetekig megtartja hatását, ősszel pedig a megmaradt csalániszapot ráönthetjük a komposztra.

Paradicsomlevél oldat

Ez is egy hatékony szer, ha levéltetvekről van szó, de káposztalepke távoltatására is használható. Két maréknyi felaprított paradicsomlevelet két liter vízben kell 10-12 órát áztatni és leszűrés után hígítás nélkül használható. Ha levéltetvek ellen permetezünk, akkor hozzákeverhető egy-két csepp folyékony konyhai mosogatószer is. A permetszer csak akkor hat, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért főleg a megtámadott részeket és a levelek hátulját kell permetezni vele. A káposztalepke esetében nem mint pusztító, hanem mint kellemetlen szagú riasztó szer hat. Ha ez a cél, akkor ne tegyünk hozzá mosogatószert, és alaposan permetezzük le vele a káposztafejeket és a talajt a káposztaágyások környékén.

Folyékony mosogatószer

Önmagában is használható rovarölő szerként. Egy teáskanálnyi mosogatószert (vagy más típusú káli-szappant) egy liter meleg vízben kell jól feloldani és máris kész a permetszer. Főleg levéltetvek, de más puhatestű (atkák, tripszek) kártevők ellen is hatékony.

Kapcsolódó anyag >>> A szódabikarbóna 12 féle felhasználása a kertben

Fokhagymaolaj

A vegyszermentes kertek elmaradhatatlan rovarölő szere. Elkészítéséhez négy-öt cikk fokhagymát apróra kell vágni vagy szétnyomni és beleáztatni egy evőkanálnyi ásványi olajba (pl. folyékony parafin). Egy napi ázás után a fokhagyma darabkákat le kell szűrni, majd az olajat felhígítani egy fél liter vízzel és hozzákeverni egy teáskanálnyi folyékony mosogatószert és kész is van a fokhagymás kivonat. A keveréket hígítva kell felhasználni, fél deci kivonatot feloldva egy liter vízben. Ez egy szélesebb körben felhasználható rovarölő szer, a páncélos vagy keményebb testű rovarokat is elpusztítja, ugyanakkor a fokhagymának enyhe fertőtlenítő, gombaölő hatása is van. A parafin olaj túl gyakran, vagy nem megfelelően hígított formában használva a növényre is rossz hatással lehet. Ugyan nem pusztítja el a növényt, vagy nem teszi elfogyaszthatatlanná, de levélsárgulást, fejlődés-visszaesést okozhat.

Mezei zsurló

A gombás megbetegedések megelőzésére a mezei zsurlóból készített lé a legnépszerűbb. Egy kilónyi friss mezei zsurlót 10 liter vízben kell egy napig áztatni, majd ezután fél órán keresztül főzni. A leszűrt „teát” ötszörösére hígítva kell kipermetezni a haszonnövényekre. Az oldatnak magas a szilícium tartalma, ennek köszönhetően alakul ki egy védőréteg a lepermetezett részeken. Erősen párás, nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás veszélye, mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra is). Reggel a leghatásosabb, biogazdák szerint kéthetente érdemes megismételni a permetezést.

Kapcsolódó anyag >>> A keserűsó áldásos hatása a kertben

Bordói lé

Egy régi, de mégis hatékony gombaölő szer. Manapság már üzletekben is árulják félkész állapotban, de házilag is elkészíthető. Ahhoz hogy 1%-os oldatot készítsünk, oldjunk fel 10 dkg rézgálicot 5 liter langyos vízben. Külön egy másik, nagyobb edényben 5 liter vízben feloldunk 15 dkg oltott meszet, majd ezután, folyamatos kevergetés mellett hozzátöltjük az előzőleg elkészített rézgálic-oldatot. Az eredmény 10 liter 1% -os töménységű bordói lé lesz, amit az elkészítés napján el kell használni.

További gyógynövényes megoldást ITT olvashatsz.

Szerző: Farkas Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik