Kertünk-Portánk

Egyszerűen termeszthető növények, amikkel biztos a siker

Kezdő kertészek kedve hamar elszáll, ha a sok munkának nem lesz meg az eredménye. A siker érdekében mutatjuk, mivel érdemes kezdeni.

Vitathatatlan, hogy a növekvő, saját magunk termelte konyhakerti növények látványa, gondozása és feldolgozása az egyik legjobb dolog, amit a kert adhat. Nagyszerű dolog  magot vetni és ha itt az ideje, aratni. Persze akkor, ha tudjuk, hogy mit és hogyan kell. Bárhonnan indulunk is, a kertészkedés alappillére a tervezés. Mit, hová, mikor? Kezdő kertészeknek ajánlott olyan növények termesztése, ami nem igényel különösebb kertészeti ismeretet. A gazigazító tanácsaival ajánlunk néhányat.

Borsó

Napos helyet válasszunk, így kevésbé lesz hajlamos a megbetegedésre. A borsó a talajban nem válogat, leginkább a mélyrétegű, meszes, jó táperőben levő vályogtalajokat kedveli. Az ápolási munka egy-két kapálásból áll, viszont virágzáskor és hüvelyképzéskor a locsolást meghálálja. A kikelt vetés talaját mielőbb kapáljuk meg, tartós szárazság esetén öntözni kell. A hüvelyek szedését akkor kezdjük, amikor a borsószemek már elérték a rájuk jellemző nagyságot, de még zsengék, kellemes zamatúak. A magasabb növésű fajtákat ajánlott támasz mellett termeszteni.

Cékla

A cékla nagyon igénytelen, ezért nagyon könnyű bánni vele. A közepes tápanyag igényűek közé tartozik, és beéri a félárnyékos területtel is. Februártól vethető, szabad földbe. Hatalmas magjaival könnyen tudjuk tartani a növények közti távolságot. 10 centiméterenként két magot tegyünk, majd a ritkítás során az erősebbet hagyjuk meg. A kiszedett gyengébb növekedésűeket akár át is ültethetjük, és bár ilyenkor meglankadnak, alapos öntözés után felélednek.

Fotó: Powerscourt Garden Pavilion

Retek

A retket közvetlen vetéssel termesztjük. A tavaszi vetést márciustól  április  közepéig végezzük, a nyári retket áprilisban  és  májusban  vetjük. Júliustól augusztus közepéig a téli  retek  kerül  a földbe. A vetési  sortávolság   30-40 cm. A növények  egymástól való távolsága  10 – 20 cm.

Spenót

A spenót jó csírázásához laza talajt igényel, mely felül tömör legyen. Ezért vetés után a talajt jól nyomkodjuk le. A vetést 20-25 cm sortávolságra végezzük. A márciusban vetett spenót áprilisban már szedhető. Az őszi vetést augusztus közepétől kezdhetjük és egész novemberig szedhetjük.A téli spenót vetése szeptemberben kezdődik, és betakarítása következő év márciusában történhet.

Paradicsom

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, melyet mindenki szívesen ültet a kertjébe. Aki tudja, hogy milyen pompás ízűek a teljesen beérett, saját nevelésű, vörös paradicsomok, némi nehézségek ellenére is megtermeszti azokat a kertjében.

Snidling

Vásárolhatjuk cserepesként az áruházakban, de áprilistól mi magunk is vethetjük. A mag friss legyen, mivel a csírázási képesség 1 év után már nem kielégítő. Ezért mindig nézzük meg a zacskó hátoldalán a szavatossági időt.

Fotó: pixabay.com

Cukkini

Az uborkához és a tökökhöz hasonlóan, a cukkini is a nagy tápanyag igényű növények közé tartozik. Ennek megfelelően készítsük elő az ágyását is. Előnevelése és gondozása hasonló az uborkáéhoz. A cukkini azonban az uborkához képest jóval ellenállóbb növény. Egyetlen növénynek legalább 1-2 m2 területre van szüksége hatalmas levelei miatt.

Fokhagyma

Konyhakertben saját szükségletre és értékesítésre is érdemes ültetni, hiszen kis befektetéssel, úgyszólván minden felszerelés nélkül, öntözetlenül is gazdaságosan termelhető. A hőmérsékleti hatásokra közömbös. A talajban a legkeményebb hideget is átvészeli, s a nyári magas hőmérséklet sem károsítja, beérését viszont sietteti. A fényviszonyok változására különösebben nem reagál, kisebb árnyékot is elvisel. Vízigénye nem nagy, aszályos időjárás esetén azonban a tavasszal elduggatott gerezdek kisebb termést hoznak, mint az ősszel ültetettek, ezért ezt a tényt érdemes figyelembe venni!

Kapcsolódó anyag >>> Kertünkben is kincset ér a szódabikarbóna

Karalábé

A karalábé kevesebb tápanyagot igényel, mint a családjából a káposztaféléknek, és közepes tápanyagigényűként  használhatjuk a vetésforgóban (mint a salátát). Kisebb részletekbe vessük, hisz így egyfolytában zsenge karalábét tudunk fogyasztani. Nyári és őszi termesztésre magunk is nevelhetünk palántákat, melyeket májustól július végéig ültethetünk ki.

Metélőpetrezselyem

Ideális konténernövény, mely jól érzi magát egy cserépben is, de szabadföldbe ágyásszegélynek is kiváló. Az ágyások elválasztására nagyszerűen használható. Fodros levelű változata különösen jól mutat. Vethetjük rögtön cserepekbe, ládákba apró magját. Itt is érdemes beáztatni a magokat egy éjszakára, majd a  komposzttal töltött cserepekbe, ládákba szórjuk a magokat. Gyengéden tömörítsük, és vékony réteg komposzttal takarjuk. Ha védett helyen, lakásban csíráztatjuk, akkor hamarabb megjelennek a hajtások. A fokozatos szoktatás után ültessük ki végleges helyére, vagy neveljük tovább konténerben.

Címlapfotó/ Zdrava Srbija

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik