Kertünk-Portánk

Így készül a favágók gyertyája, aminek mi is hasznát vehetjük

Kirándulás, kempingezés vagy éppen egy otthoni kerti főzőcske kapcsán lehet, hogy jól jöhet a “svéd gyertyának” vagy más néven favágók fáklyájának nevezett tüzelő alkalmatosság. Nem csupán melegedéshez és főzőcskéhez kiváló, hanem látványa is lenyűgöz. Nagy előnye, hogy ha előkészítettük az alapokat, nevezetesen a farönk beszeldelését, akkor elég csupán meggyújtani, és nincs vele több gond. Ezt a módszert használva hosszú ideig garantáltan nem kell foglalkozni a tűzzel.

Fotó: goodhomedesign
  1. A barkácsprojekt sikeres megvalósításához egy fűrészre, jobb esetben egy láncfűrészre lesz szükségünk.
  2. Készítsünk elő egy 50-60 cm átmérőjű farönköt és vágjuk, fűrészeljük be a fotón látható módon 6-8 egyenlő részre.  Mélységét tekintve a rönk 3/4 részéig “szeljük” be, mint egy tortaszeletet.
  3. Ezt követően a résekbe öntsünk valamilyen éghető folyadékot – benzint, olajat. Nem szükséges túl sokat öntenünk, csak itassuk jól át a repedéseket. Ha nem olajjal dolgozunk, akkor jó a száraz fűcsomó és papír opció is.
  4. A tűzgyújtást  hosszú gyufával próbáljuk, ezzel ügyesebben, biztonságosabban sikerül.

Mint minden tűz esetén, a faanyag minősége és fajtája határozza meg a láng sebességét és fényességét, valamint az égési időtartamot. Egy biztos, az élmény nem marad el.

Bemutató videó

Ezzel a tűzrakással garantált az eredmény! 14 órán keresztül ég, melegít és világít
Az újszerű és kreatív megoldás alighanem elindul hódító útjára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik