Kertünk-Portánk

Modern otthonokban is praktikusak a régi tűzhelyek

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 16. 09:23

Újra szeretjük a régi, bevált módszereket, és nincs ez másként otthonunk fűtését illetően sem.
Korábban a témában:

Úgy tűnik, hogy reneszánszát éli a fával való fűtés. Kandalló, kályha, cserépkályha vagy sparhelt, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet nagyszüleink ilyen irányú technikáira. A praktika mellett egyszerű szépségük is csábít, hiszen épp úgy üzemeletethető és beilleszthető egy régi és egy modern otthonba.

Fatüzelésű kályha, kemence

  1. A kályhával vagy kemencével fűtött helyiségben a levegő minden irányból, minden tárgytól kapja a meleget, így a helyiség hőmérséklete egyenletes. Mivel a hősugarak a testünket is közvetlenül melegítik, így abban az esetben ha a kályhával egy helyiségben tartózkodunk, akkor  akár 2-3 fokkal magasabb a hőérzetünk -írja a kályha.hu
  2. Az egyenletes hőmérséklet és a testünket közvetlenül melegítő levegő rendkívül komfortos, és gazdaságos is. Más szilárd tüzelőanyaggal működtetett tüzelő berendezésekhez képest a kályhának a legjobb a hatásfoka, függően attól, hogy milyen tűzifát használunk.
  3. A jó kályha üzemeltetésére nem szükséges napi néhány percnél többet fordítani. A nehéz építésű kályhák 24-48 órán keresztül tárolják, és egyenletesen sugározzák vissza a tüzelés közben eltárolt meleget. Az ilyen kályhákba többnyire naponta egyszer kell begyújtani, alacsony energiaigényű (passzív) házban pedig 2-3 naponta egyszer, alkalmanként 5 perc időráfordítással.
  4. Üzemeltetésük független a közműszolgáltatóktól, ezért egy ilyen házban a fűtés teljesen zavartalanul üzemel.
  5. Végezetül ne feledkezzünk meg az esztétikumról sem. Miután a kályha többnyire otthonunk központi részén található, így nem mindegy, hogy milyen látvánnyal, vidéki hangulattal ajándékoz. Esztétikum szempontjából ma már óriási a választék. Az itthon elterjedt cserépkályhák egészen összetett formájúak, a kályhacsempék szín, fény és minta választéka is óriási. A kályhából áradó sugárzó meleg, és a begyújtáskor benne ropogó tűz hangja és látványa megnyugtató hangulatot áraszt. Szépsége és hangulata maga köré vonzza a családot az otthon töltött téli napokon.

Egy kályhával rendelkező család tagjai korosztálytól függetlenül jóval kevesebbet néznek tévét.

Fotó: cocinaconestilo
Fotó: cocinaconestilo
Fotó: cocinaconestilo

Sparhelt

Bár a sparhelt takarékos sütést, főzést és fűtést tesz lehetővé, ezt a régi időkben elsősorban akkor lehetett jól kihasználni, ha a háziasszony ideje nagy részében a konyhában tevékenykedett. Az életforma mára megváltozott, de ahol használják, rosszat ma sem mondanak róla. A berendezés nem bonyolult és nem sok gondozást igényel, egyszerű a működése, hiszen tulajdonképpen csak egy egyszerű, samottal bélelt tűztérből áll. A készülékek továbbra is úgy készülnek, ahogy régen, mindössze az anyagok korszerűsödtek. Ami a jövőt illeti, úgy tűnik, a sparhelt még jó darabig együtt él még velünk, sőt, ha a mai tendenciák folytatódnak, akkor egyre népszerűbbé válhat.

Fotó: decohlic
Fotó: houzz.com
Fotó: cocinaconestilo

Címlapfotó: houzz.com

Ezért kedvelik egyre többen a spartheltet
Akadnak, akik csak gyerekkori emlékként tekintenek rá, sokan azonban használják.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.