Kertünk-Portánk

Modern otthonokban is praktikusak a régi tűzhelyek

Újra szeretjük a régi, bevált módszereket, és nincs ez másként otthonunk fűtését illetően sem.

Úgy tűnik, hogy reneszánszát éli a fával való fűtés. Kandalló, kályha, cserépkályha vagy sparhelt, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet nagyszüleink ilyen irányú technikáira. A praktika mellett egyszerű szépségük is csábít, hiszen épp úgy üzemeletethető és beilleszthető egy régi és egy modern otthonba.

Fatüzelésű kályha, kemence

  1. A kályhával vagy kemencével fűtött helyiségben a levegő minden irányból, minden tárgytól kapja a meleget, így a helyiség hőmérséklete egyenletes. Mivel a hősugarak a testünket is közvetlenül melegítik, így abban az esetben ha a kályhával egy helyiségben tartózkodunk, akkor  akár 2-3 fokkal magasabb a hőérzetünk -írja a kályha.hu
  2. Az egyenletes hőmérséklet és a testünket közvetlenül melegítő levegő rendkívül komfortos, és gazdaságos is. Más szilárd tüzelőanyaggal működtetett tüzelő berendezésekhez képest a kályhának a legjobb a hatásfoka, függően attól, hogy milyen tűzifát használunk.
  3. A jó kályha üzemeltetésére nem szükséges napi néhány percnél többet fordítani. A nehéz építésű kályhák 24-48 órán keresztül tárolják, és egyenletesen sugározzák vissza a tüzelés közben eltárolt meleget. Az ilyen kályhákba többnyire naponta egyszer kell begyújtani, alacsony energiaigényű (passzív) házban pedig 2-3 naponta egyszer, alkalmanként 5 perc időráfordítással.
  4. Üzemeltetésük független a közműszolgáltatóktól, ezért egy ilyen házban a fűtés teljesen zavartalanul üzemel.
  5. Végezetül ne feledkezzünk meg az esztétikumról sem. Miután a kályha többnyire otthonunk központi részén található, így nem mindegy, hogy milyen látvánnyal, vidéki hangulattal ajándékoz. Esztétikum szempontjából ma már óriási a választék. Az itthon elterjedt cserépkályhák egészen összetett formájúak, a kályhacsempék szín, fény és minta választéka is óriási. A kályhából áradó sugárzó meleg, és a begyújtáskor benne ropogó tűz hangja és látványa megnyugtató hangulatot áraszt. Szépsége és hangulata maga köré vonzza a családot az otthon töltött téli napokon.

Egy kályhával rendelkező család tagjai korosztálytól függetlenül jóval kevesebbet néznek tévét.

Fotó: cocinaconestilo
Fotó: cocinaconestilo
Fotó: cocinaconestilo

Sparhelt

Bár a sparhelt takarékos sütést, főzést és fűtést tesz lehetővé, ezt a régi időkben elsősorban akkor lehetett jól kihasználni, ha a háziasszony ideje nagy részében a konyhában tevékenykedett. Az életforma mára megváltozott, de ahol használják, rosszat ma sem mondanak róla. A berendezés nem bonyolult és nem sok gondozást igényel, egyszerű a működése, hiszen tulajdonképpen csak egy egyszerű, samottal bélelt tűztérből áll. A készülékek továbbra is úgy készülnek, ahogy régen, mindössze az anyagok korszerűsödtek. Ami a jövőt illeti, úgy tűnik, a sparhelt még jó darabig együtt él még velünk, sőt, ha a mai tendenciák folytatódnak, akkor egyre népszerűbbé válhat.

Fotó: decohlic
Fotó: houzz.com
Fotó: cocinaconestilo

Címlapfotó: houzz.com

Ezért kedvelik egyre többen a spartheltet
Akadnak, akik csak gyerekkori emlékként tekintenek rá, sokan azonban használják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik