A Délkelet-Ázsiában őshonos karela – magyarul keserűtök vagy balzsamkörte – antibakteriális, fertőtlenítő, vértisztító, méregtelenítő hatású, a helyes emésztéshez és az egzotikus keleti ízek eléréséhez is kiváló növény, mely hazánkban is megél.
Termesztése
A növényt április végén magról vetik el és megfelelő időjárási körülmények között június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld színű karela narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. A növénynek gyakorlatilag nincsen kártevője, így könnyen termeszthető.
A ma hazánkban még kuriózumnak számító karela leginkább egy rücskös uborkára hasonlító kúszónövény, melynek íze keserű. Üvegházi termesztés esetén – a meleg miatt – a legideálisabb a termesztése, szabadföldön nevelve nem nő olyan nagyra.
A somogyvámosi Krisna-völgyben nagyon régen termesztik, és fogyasztják is. A leveléből és a terméséből forrázattal teát is lehet készíteni. Csinálnak belőle karela-chipset – amikor a növényt vékonyra szeletelik és kisütik –, paradicsomos karelát, vagy sós befőttként elteszik télire. A fűszerezéssel a növény természetesen veszít keserű ízéből.
Az alábbi receptet a Krisnakert blogon találtuk.
Töltött karela
Első lépésben kimagozzuk és megfőzzük a karelát, és ez idő alatt a tölteléknek szánt krumplit is megfőzzük. A krumplit szétnyomjuk és megfűszerezzük sóval, gyömbér porral és zöld korianderrel.
A megtöltött karelákat összekötjük egy kis cérnával, majd tepsiben kisütjük. Kell alá önteni olajat, vagy valamilyen zsiradékot. Megszórjuk sóval és minden oldalát jól megsütjük. Tálalás előtt a cérnát vegyük le róla!
Kiemelt kép: Facebook/Csajbók István